latinica  ћирилица
26/09/2022 |  08:07 ⇒ 09:04 | Аутор: СРНА

Мелони: Италијански гласачи дали јасан мандат десници

Вођа десничара Ђорђа Мелони прогласила је побједу на ванредним парламентаним изборима у Италији и на путу је да постане прва жена премијер те земље.
Ђорђа Мелони (Фото: EPA-EFE/ETTORE FERRARI) -
Ђорђа Мелони (Фото: EPA-EFE/ETTORE FERRARI)

Очекује се да ће Мелонијева формирати прву десничарску владу у Италији од Другог свјетског рата.

Она је након јучерашњег гласања рекла да ће њена странка Браћа Италије "владати за све" и да неће изневјерити повјерење грађана.

- Италијани су послали јасну поруку подршке десничарској влади коју предводе Браћа Италије - рекла је Мелонијева у Риму држећи натпис у рукама "Хвала, Италијо!".

Очекује се да ће она освојити нешто више од 26 одсто гласова, на основу прелиминарних резултата, испред њеног најближег ривала Енрика Лета из странке лијевог центра.

Према досадашњим резултатима Демократска странка освојила је 19,31 одсто гласова, а Покрет пет звијезда 14,96 одсто гласова.

Алијанса, која укључује и крајње десничарску Лигу Матеа Салвинија и странку Форца Италија бившег премијера Силвија Берлусконија ће, према садашњим резултатима, контролисати и Сенат и доњи дом са око 44 одсто гласова.

Успјех странке Мелонијеве на гласању прикрио је чињеницу да су њени савезници постигли слабе резултате. Салвинијева странка освојила је нешто мање од девет одсто гласова, а Форца Италија мање од осам одсто, наводи Би-Би-Си.

Одлука о томе ко ће постати сљедећи лидер Италије је на предсједнику Серђу Матарели, а за то ће бити потребно вријеме.

Раније ове године она је изнијела своје приоритете, који укључују природну, биолошку породицу, "не ЛГБТ лобију, да сексуалном идентитету, не родној идеологији, не исламистичком насиљу, да обезбјеђивању граница, не масовној миграцији, не великим међународним финансијама, те не бриселским бирократама".