latinica  ћирилица
26/09/2022 |  08:25 ⇒ 10:34 | Аутор: РТРС

Шеранић: Новим законским рјешењима проширена права пацијената

Новим законским рјешењима права пацијената у Републици Српској су проширена, а здравствена заштита подигнута на далеко виши ниво, примјерен 21. вијеку, чиме смо ударили и темеље за даљи развој и унапређење домаћег здравственог система, рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.
Ален Шеранић (Фото: TANJUG/ZORAN ZESTIC) -
Ален Шеранић (Фото: TANJUG/ZORAN ZESTIC)

- Систем здравствене заштите је много унапређен, од електронске здравствене књижице, електронских рецепата до интегрисаног система. Настојали смо да усагласимо Закон о обавезном здравственом осигурању са законима о здравственој заштити и медицинској документацији и евиденцијама. Све ове новине изњедрио је партнерски однос грађана и институција - истакао је Шеранић у интервјуу за Глас Српске.

Шеранић је рекао да једна од кључних новина новог Закона о обавезном здравственом осигурању предвиђа да обољели од малигних болести, као и родитељи дјеце обољеле од тих болести, за вријеме боловања примају плату у износу од 100 одсто.

Додао је да је утврђено ново право које ће бити разрађивано кроз подзаконска акта, а то је да ће и труднице које усљед одређених компликација морају чувати трудноћу, имати пуну плату за вријеме боловања.

- Законе смо усаглашавали са Конвенцијом о правима дјеце, која подразумијева да је дијете свака особа до навршених 18 година и сходно томе проширили обим права која се тичу њих. Новина је да партиципацију неће плаћати дјеца до навршених 18 година, а слушајући приједлоге становништва у протеклом периоду, уврштено је и право да ће родитељ моћи бити у пратњи дјетета узраста до 15 година које се лијечи уз препоруку надлежног љекара. Уколико је ријеч о дјеци која имају продужено родитељско старање, родитељ може бити у пратњи и након што постану пунољетни - навео је Шеранић.