latinica  ћирилица
26/09/2022 |  08:50 ⇒ 12:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Странка Мелонијеве води са више од 26 одсто освојених гласова

Према пребројаним гласовима са више од 90 одсто бирачких мјеста, странка Браћа Италије Ђорђе Мелони води са више од 26 одсто освојених гласова, у односу на само четири одсто на претходним изборима 2018. године, преноси Ројтерс.
Ђорђа Мелони (Фото: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI) -
Ђорђа Мелони (Фото: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI)

Насупрот томе, њен главни савезник Лига Матеа Салвинија освојила је, према тренутним резултатима, око девет одсто гласова, што је велики пад у односу на више од 17 одсто прије четири године, а Мелони је престигла Лигу и у њеним традиционалним упориштем на сјеверу земље.

Друга велика конзервативна партија, Форца Италија бившег премијера Силвија Берлусконија, освојила је око осам одсто гласова.

Излазност је била само 64 одсто, наспрам 73 одсто прије четири године, што је, како наводи Ројтерс, рекордно низак ниво излазности у земљи која историјски има велико учешће бирача.

Десница је у потпуности искористила италијански изборни закон, који користи странкама које стварају савезе прије гласања, а странке лијевог центра и центра нису успјеле да се удруже.

Демократска партија лијевог центра (ПД) освојила је око 19 одсто гласова, док је љевичарски, несврстани Покрет пет звјездица, постигао око 15 одсто, што је резултат изнад очекивања, наводи британска агенција.

Центристичка група "Акција" освојила је тек нешто више од седам одсто гласова.