latinica  ћирилица
26/09/2022 |  09:07 ⇒ 09:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Мандић: Ђукановић прекршио Устав, биће смијењен

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић прекршио је Устав приликом спровођења радњи у процесу избора нове владе, каже један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић и наводи да су због тога сви посланици парламентарне већине са избора 30. августа 2020. године потписали иницијативу за разрјешење Ђукановића и да ће тај процес убрзо услиједити.
Андрија Мандић (Танјуг/Зоран Жестић) - Фото: ТАНЈУГ
Андрија Мандић (Танјуг/Зоран Жестић)Фото: ТАНЈУГ

Мандић у интервјуу за Новости истиче да је несумњиво утврђено да у Скупштини Црне Горе постоји јасна већина која је предложила мандатара за састав нове владе и указује да је Ђукановић по Уставу био у обавези да на консултације о мандатару за састав нове владе позове представнике свих партија заступљених у Скупштини, али да то није урадио.

- Насиље и противуставно понашање предсједника се не може толерисати, поготово што се ради не само о кршењу Устава, него и о кривичном дјелу злоупотребе службене дужности - рекао је Мандић.

Он тврди да је предсједник функцију злоупотријебио да би остварио властиту и корист своје политике, а против Црне Горе и њених грађана, кршећи Устав и законе, што је забрањено и кажњиво, те поручује да је право мјесто за изрицање казне Скупштина Црне Горе.

На питање да ли је УРА дала потписе за Миодрага Лекића као мандатара или не, Мандић је рекао да је УРА потписала све оно што су потписале и друге странке парламентарне већине.

Образложио је да су прво сви потписали политички споразум којим су се обавезали да ће након пада кабинета Дритана Абазовића формирати нову владу и да нико неће правити било какве аранжмане са Ђукановићевом странком.

- Потом смо одлучили и јавност појединачно обавијестили, а потписима потврдили, да је Лекић наш кандидат за мандатара и коначцно, сви потписали и у скупштинску процедуру ставили иницијативу за смјену Ђукановића због кршења Устава - рекао је Мандић.

Напоменуо је да по Уставу потписи за мандатара нису обавезни, али да су и њих приложили Ђукановићу који, како каже, то пренебрегава, покушавајући да изазове кризу, мислећи да ће из тога извући неку корист.

Мандић је рекао да није тешко закључити како ће завршити предсједник који покушава да супротно Уставу распусти Скупштину.

- Нећемо дозволити да Ђукановић сруши Скупштину, него ћемо државу од његовог разорног и противуставног понашања заштитити тако што ћемо искористити право које Скупштини Устав даје и смијенити предсједника Црне Горе - поручио је Мандић.