latinica  ћирилица
26/09/2022 |  10:07 ⇒ 10:07 | Аутор: СРНА

Мали: Србија далеко од проблема јавног дуга и рецесије

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је да је Србија стабилна, јака и ликвидна, те да има 2,5 милијарде евра на рачуну у кешу и далеко од било каквих проблема што се тиче јавног дуга и рецесије.
Синиша Мали (Фото: Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC) -
Синиша Мали (Фото: Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC)

- То значи да смо спремни за предстојећу зиму, када је бар новац у питању, још треба обезбиједити додатне количине струје - навео је Мали.

Мали је истакао да је забринут због ситуације у свијету, али да ће се Србија изборити и бити јача од других.

- Није питање ове зиме, прегураће Европа, шта ће бити на зиму послије - рекао је Мали за РТС.

Он је истакао да је јавни дуг Србије 31,5 милијарди евра, што показује да Србија нема никакав проблем и да отплаћује обавезе на вријеме, док је, за поређење, јавни дуг Француске 2.900 милијарди, а Њемачке 2.482 милијарде евра.

Према његовим ријечима, када се постави јавни дуг Србије у однос са БДП-ом, онда је удио јавног дуга око 53 одсто, што је далеко испод нивоа Мастрихта од 60, док те цифре за Грчку износе 193 одсто, у Шпанији је 118, у Француској 113, у Црној Гори 103, а просјек ЕУ је 90 одсто.

Мали је најавио да ће 20. октобра доћи мисија ММФ-а у Србију на десет дана, када ће се разговарати и о новом стенд-бај аранжману за Србију, што би дало импулс наставку реформи у Србији, кредибилитет и сигурност инвестирања.

- У том тренутку могли бисмо да повучемо нека средства од ММФ-а, много повољнија него што бисмо могли на тржишту капитала због цијеле кризе у свијету - напоменуо је Мали.

Он је навео да је недавно на састанку на маргинама Генералне скупштине УН директор ММФ-а Кристалина Георгијева рекла предсједнику Србије Александру Вучићу да треба што више градити финансијске бафере и резерве, како би се имало довољно кеша да се реагује ако се ситуација још више погорша.

- Конфликт у Украјини, енергетска криза, глобална криза захтијева да имамо довољно финансијских средстава, зато је важно да добијемо од Емирата кредит од милијарду долара по камати од три одсто - рекао је Мали.

Он је навео да је у јуну просјечна плата у Србији износила 633 евра, БДП по становнику је 4.700 долара, а стопа незапослености 8,9 одсто, историјски најнижа, док је за првих осам мјесеци 2,6 милијарди евра инвестиција.

Министар Мали указује да је у првом кварталу стопа раста била 4,3 одсто, у другом кварталу 3,9 одсто, што значи да је Србија далеко од рецесије.

Мали је подсјетио да ће од 1. јануара пензионери имати више од 20 одсто већу пензију, а за 12,5 одсто биће повећање плата у јавном сектору.