latinica  ћирилица
26/09/2022 |  10:28 ⇒ 17:28 | Аутор: РТРС

У бањалучком Дому здравља нови рендген апарати (ФОТО/ВИДЕО)

Дому здравља Бањалука од данас су на располагању два нова дигитална рендген апарата вриједна 1,1 милион КМ.
Дом здравља, представљање новог редген апарата - Фото: РТРС
Дом здравља, представљање новог редген апаратаФото: РТРС

Примјена ових апарата допринијеће унапређењу здравствене заштите грађана бањалучке регије, јер ће сада у овој здравстеној установи рендген дијагностика бити потпуно дигитлизована.

Од укупног износа за набавку апарата Влада Републике Српске обезбиједила је 560.000 КМ, Град Бањалука 420.000 КМ, а Дом здравља 130.000 КМ.

Српски члан Предсједништва Милорад Додик рекао је да је поносан на здравствене раднике, нагласивши да је савремена опрема значајна, али не вриједи без квалитетног људства.

      View this post on Instagram

A post shared by Мин. здравља и соц. заштите (@ministarstvo.zdravlja.srpske)

Додик је нагласио да је ово доказ да Република Српска има капацитете да улаже у свој здравствени систем на свим нивоима.

- Захваљујем Влади Републике Српске, Дому здравља Бањалука и граду Бањалука јер су заједничким средствима омогућили да се набави најсавременија опрема у области радиолошке и ултразвучне дијагностике. То је Дом здравља Бањалука ставило на ранг највише и најбоље опремљених институција овог типа у региону. Наставићемо подршку и у наредном периоду за потребе набавке ултразвучних апарата, те нових санитетских возила подржати бањалучки Дом здравља са још 500.000 КМ и тиме додатно модернизовати одређене сегменте, побољшати рад служби - рекао је Додик.

Додик је напоменуо да је директорка Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић преузела руковођење овом установом у отежаним околностима, те показала способност руковођења, те да је захвалан за преданост и посвећеност раду.

- У току, али и након пандемије вируса корона било је потребно суочити се са изазовима који нису били ни мало лаки, те сам поносан на здравствене раднике који су показали да су у правом смислу те ријечи - велики људи, остали и не размишљајући о својим бринули о туђим животима - рекао је Додик.

Истакао и да је поносан што је Република Српска успјела да на Универзитетском клиничком центру Републике Српске отвори савремену Клинику за кардиохирургију, те тиме покаже способност да одоли свим изазовима.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је циљ да се грађанима омогући што боља и савременија опрему, као и да превентива буде на прво мјесту.

Тодоровићева је рекла да је данашњи дан веома значајан за Бањалуку, али и за цијелу Републику Српску, јер је отворен нови дијагностички центар на примарном нивоу здравствене заштите.

- Дом здравља Бањалука пружа услуге рендген дијагностике како за становништво Бањалуке, тако и за мање локалне општине које немају овако савремену дијагностику - рекла је Тодоровићева.