latinica  ћирилица
26/09/2022 |  11:07 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

Позориште "Пинокио" из Београда отвара 23. "Лут фест"

Позориште лутака "Пинокио" из Београда представом "Бајка о зачараној лепотици" отвориће данас 23. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест 2022. Источно Сарајево", најстарији у Републици Српској, чији је организатор "Форум театар" Источно Сарајево.
Представа "Бајка о зачараној лепотици" - Фото: СРНА
Представа "Бајка о зачараној лепотици"Фото: СРНА

Директор "Форум театра" Витомир Митрић рекао је Срни да ће на "Лут фесту", који ће трајати до 30. септембра, учествовати позоришта из Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Бугарске, Естоније и Израела.

- На свечаном отварању Луткарском позоришту "Пинокио" биће уручена плакета "Златна анима Радослав Лазић" за допринос развоју и афирмацији луткарске умјетности и традицију луткарства, а поводом јубилеја - 50 година постојања - рекао је Митрић.

Он је подсјетио да је "Златна анима Радослав Лазић" скулптура, рад академског вајара Драгана Раденовића из Београда.

У оквиру такмичарског и пратећег садржаја биће реализовано 20 програма, луткарске представе, мастер клас предавања, креативне луткарске радионице и промоције књига.

- Ово је најзначајнија манифестација за дјецу коју суфинансира Министарство просвјете и културе Републике Српске и која је препознатљива у свјетским круговима луткарства и луткарске умјетности, својим квалитетом, садржајима и селекцијом фестивалских представа, тако да заузима посебно мјесто у културној политици Републике Српске и града Источно Сарајево - истакао је Митрић.

Према његовим ријечима, мото Фестивала "Дијете и сценска лутка" представља мисију коју "Лут фест" спроводи 23 године едукацијом и социјализацијом дјеце у оквиру њима блиских традиционалних и нових бајки, луткарске представе и са лутком са којом најлакше комуницирају.

"Бајка о зачараној лепотици" је прича намијењена дјеци предшколског и школског узраста, а порука, која је скривена у њој је веома значајна. Ова бајка може да помогне најмлађим гледаоцима да се повежу са вриједностима које су скривене дубоко у овој причи и са проблемима који их очекују у будућности", истакао је Митрић.

Београдско луткарско позориште "Пинокио" данас је једино професионално позориште лутака у Београду и представља једну од најзначајнијих дјечијих установа културе Србије.

Фестивал су финансијски подржали Министарство просвјете и културе Републике Српске, град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа и град Зворник.

Медијски спонзори су Новинска агенције Републике Српске - Срна и РТРС.

Медијски пријатељи фестивала су БНТВ, РТВИС, те портали "Катера", "Принцип њус" и "Палелајв", док је званична штампарија "Ермекс" из Источног Сарајева.