latinica  ћирилица
26/09/2022 |  11:09 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Адаптација и опремање простора Банке хуманог млијека велики успјех Српске (ФОТО/ВИДЕО)

У Бањалуци је данас озваничен завршетак пројекта адаптације и опремања простора Банке хуманог млијека и поликлиничког дијела Клинике за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске.
Банка хуманог млијека - Фото: РТРС
Банка хуманог млијекаФото: РТРС

Врпцу су пресјекли предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, директор УКЦ-а Владо Ђајић и Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите.

Свечаности поводом завршетка овог пројекта, који је почео крајем марта, присуствовали су министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић, те представници Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце "Мрвице".

Предсједница Републике Српске рекла је да отварање Банке хуманог млијека у УКЦ-у представља велики подвиг за Српску, али и за позиционирање УКЦ-а на мапи здравственог система.

Она је истакла да на овај начин УКЦ, и регионално гледајући, постаје један од свега неколико клиничких центара који имају Банку хуманог млијека.

- То није уобичајно и немамо свугдје, али руководили смо се оним што смо видјели у Србији, гледали смо како то изгледа у Аустрији, Хрватској, у неким скандинавским земљама. Ово што имамо овдје нимало не заостаје за тим што смо видјели, напротив мислим да иде укорак с тим, а рекла бих да предњачимо - рекла је предсједница Цвијановић.

Завршена адаптација и опремање простора Банке хуманог млијека

Шеранић је рекао да је отварање Банке хуманог млијека значајно и да је показало да солидарност и јединство у здравственом систему могу да одговоре на најтеже препреке.

Он је захвалио предсједници Српске за подршку активностима које се односе на оно што је најбитније за здравство, а то су дјеца.

Ђајић је рекао да отварање Банке хуманог млијека представља још један велики успјех Универзитетског клиничког центра.

- Први пут имамо банку хуманог млијека, а и Поликлинику за дјечје болести, гдје на једном мјесту имамо специјалистичке те субспецијалистичке амбуланте и кабинете - рекао је Ђајић.

Завршена адаптација и опремање простора Банке хуманог млијека

Замјеница предсједника Удружења "Мрвице" Амела Филиповић истакла је да је ово удружење посебно поносно јер су дочекали да добију прву Банку хуманог млијека.

Начелник Клинике за дјечје болести УКЦ-а Владимир Мирошљевић истакао да је уложено доста времена и енергије у овај пројекат, додајући да је Банка хуманог млијека неопходна.

Циљ оснивања Банке хуманог млијека је да се пријевремено рођеној и тешко болесној дјеци, којој није доступно мајчино млијеко, осигура донирано хумано, мајчино млијеко.

Вриједност уговорених радова је око 1,5 милиона КМ, а средства су прикупљена у оквиру хуманитарне кампање "С љубављу храбрим срцима", коју је покренула предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, а на иницијативу Удружења пријевремено рођене дјеце "Мрвице".