latinica  ћирилица
26/09/2022 |  14:12 ⇒ 14:14 | Аутор: СРНА

Подвијеће тражи понављање конкурса за главног тужиоца

У складу са Пословником Високог судског и тужилачког савјета БиХ, надлежно Подвијеће данас је предложило да се понови конкурс за избор главног тужиоца Тужилаштва БиХ, речено је Срни из ВСТС-а.
Судија - Фото: илустрација
СудијаФото: илустрација

- Приједлог Подвијећа размотриће чланови ВСТС-а БиХ на сједници и донијети одговарајућу одлуку - истичу из ВСТС-а.

Избор главног тужиоца Тужилаштва БиХ планиран је на наредној сједници ВСТС-а која је заказана за сриједу и четвртак, 28. и 29. септембар.

Према дневном реду сједнице, избор главног тужиоца планиран је за 29. септембар када би пред члановима ВСТС-а требала да се појаве четири кандидата са којима су обављени интервјуи 22. септембра - вршилац дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ Миланко Кајганић и тужиоци Диана Кајмаковић и Мирослав Јањић, као и Сеид Марушић, с обзиром на то да су њихове пријаве верификоване након конкурсне процедуре.

На интервју је приступила и Кајмаковићева, која је са мјеста шефа Одјељења за корупцију Тужилаштва БиХ премјештена у Одјељење за ратне злочине и против ње је покренута интерна истрага због тога што су је двије криминогене особе помињале у апликацији "Скај", због чега се сада све провјерава.

Срна незванично сазнаје да је на интервјуу са кандидатима за позицију главног тужиоца највише гласова добио Кајганић и он је члановима ВСТС-а предложен као прворангирани, а његов број бодова далеко је већи од осталих кандидата.

С друге стране, на челним позицијама у правосуђу на нивоу БиХ тренутно нема ниједног Србина.