latinica  ћирилица
26/09/2022 |  14:21 ⇒ 14:29 | Аутор: РТРС

Конкурс за стипендирање ученика и студената са Космета и из вишечланих породица

Задужбина Симе А. Игуманова, чији је главни старатељ Његова светост патријарх српски Порфирије, објавила је конкурс за додјелу 100 годишњих стипендија за ученике и студенте са Косова и Метохије и 10 за ученике и студенте из вишечланих породица.
Београд (Фото: Танјуг/ Милош Миливојевић) -
Београд (Фото: Танјуг/ Милош Миливојевић)

Стипендија за ученике и студенте са Косова и Метохије износе 144.000 динара /1.236 евра/, и биће исплаћена у 12 једнаких мјесечних рата у износу од по 12.000 динара /103 евра/, саопштено је из Српске православне цркве.

Истовремено, стипендија за ученике и студенте из вишедјетних породица, која је поклон Милована и Драгана Поповића из Београда, износи 180.000 динара /1.545 евра/, а биће исплаћена у 12 једнаких мјесечних рата у износу од по 15.000 динара /128 евра/.

Пријаве са потребном документацијом подносе се до 25. октобра на мејл: zaduzbinasigumanov@gmail.com.

Стипендија се додјељује без обавезе враћања, а биће исплаћивана преко банкарског текућег рачуна законског заступника ученика/студента млађег од 18 година, односно преко банкарског текућег рачуна самог ученика/студента старијег од 18 година.

Одлука Комисије за додјелу стипендија биће јавно објављена на интернет страници Српске православне цркве.

Што се тиче стипендија за ученике и студенте за Косова и Метохије право учешћа на конкурсу имају имају ученици средњих школа и студенти са мјестом пребивалишта на подручју Косова и Метохије, који су уписали нову школску/академску 2022/23. годину.

Предност имају кандидати из вишечланих породица, слабијег материјалног стања, као и породица чији чланови имају трајно или привремено смањене радне способности.

Кандидати морају имати држављанство Србије, пребивалиште на Косову и Метохији и да похађају средњу школу или вишу школу/факултет.

Уз пријаву је потребно доставити изводе из Матичне књиге рођених за подносиоца захтјева и чланова његове породице, увјерење о пребивалишту на подручју Косова и Метохије за све чланове породице, потврду о упису школске/академске 2022/23. године, те потврду о висини новчаних примања подносиоца захтјева и чланова његовог домаћинства.

Пожељно је да кандидат достави препоруку установе или појединца упознатог о материјалним положаја његове породице - парохијског свештеника, школе, Центра за социјални рад.

Право учешћа на конкурсу имају и ученици и студенти из вишечланих породица /четворо и више дјеце/ који похађају средње школе и факултете на подручју Србије, а који нису обновили годину и чији укупни приходи њихових породица не обезбјеђују стандард минималних потреба.

Услови за конкурс је да имају држављанство Србије, пребивалиште на територији Србије, да иду у средњу школу или факултету чије је сједиште на подручју Србије, да је подносилац захтјева члан вишедјетне породице /четворо и више дјеце/, те да укупни приходи чланова домаћинства подносиоца захтхева не обезбјеђују стандард минималних потреба /мјерен просјечним мјесечним приходима по члану домаћинства/.

Уз пријаву потребно је доставити и изводе из Матичне књиге рођених за подносиоца захтјева и чланове његове породице, увјерење о пребивалишту, потврду о упису школске/академске 2022/2023. године, доказ о првом упису нове школске/академске године, односно о њеном необнављању, те потврду о висини новчаних примања подносиоца захтјева и чланова његовог домаћинства.