latinica  ћирилица
26/09/2022 |  14:56 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Не постоји пословничка могућност за поништавање конкурса

Не постоји пословничка могућност поништења конкурса за избор главног тужиоца Тужилаштва БиХ, осим ако су током самог конкурса прекршене процедуре предвиђене Пословником или Законом о Високом судском и тужилачком савјету, рекао је Срни бивши предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

- У сваком другом случају кандидати се морају позвати на сједницу да изложе програме и на крају извршити гласање и избор", рекао је Тегелтија, коментаришући приједлог надлежног Подвијећа да се понови конкурс за избор главног тужиоца Тужилаштва БиХ.

Тегелтија је рекао да то тијело нема пословничку могућност да уопште предложи понављање конкурса и да је то, такође, противпословнички акт, јер то није могуће прије цијеле ове процедуре.

- Конкурс се сам по себи, по сили Закона/Пословника, аутоматски понавља тек ако ниједан кандидат не добије већину на гласању - нагласио је Тегелтија.

Он је упозорио да је свако другачије поступање противзаконито, односно директно кршење Пословника ВСТС-а.

- Подсјећам Делегацију ЕУ у БиХ да је овакав Пословник ВСТС-а усвојен као резултат "пир ривју" препорука Европске комсије - поручио је Тегелтија.

Из ВСТС-а речено је Срни да је у складу са Пословником Високог судског и тужилачког савјета БиХ надлежно Подвијеће данас предложило да буде поновљен конкурс за избор главног тужиоца Тужилаштва БиХ.

- Приједлог Подвијећа размотриће чланови ВСТС-а БиХ на сједници и донијети одговарајућу одлуку - истичу из ВСТС-а.

Избор главног тужиоца Тужилаштва БиХ планиран је на наредној сједници ВСТС-а која је заказана за сриједу и четвртак, 28. и 29. септембар.