latinica  ћирилица
26/09/2022 |  15:20 | Аутор: СРНА

Којић: Потписан Споразум о сарадњи са удружењем грађана "Завештање"

Представници Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и Удружења грађана "Завештање" данас су у Београду потписали Споразум о сарадњи на пословима припреме и објављивања свједочења преживјелих логораша са подручја Независне Државе Хрватске.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Споразумом је предвиђено да нам предају видео-материјал који бисмо критички обрадили и заједнички објавили као зборник изјава преживјелих логораша. Пројекат би трајао двије године - рекао је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Којић је навео да би овако обрађени и објављени искази преживјелих логораша били веома важни историчарима, али и онима који се баве хуманистичким наукама јер би им биле омогућене одређене компаративне анализе, саопштено је из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

- Ако се има у виду број снимљених логораша и обим сваког појединачног исказа, предвиђени зборник изјава ће, без сумње, бити најобимније дјело ове врсте и понудиће најдетаљнију слику живота и страдања у логорима НДХ, посматрану из угла очевидаца - рекао је Којић.

Којић је најавио да ће сличан споразум ускоро бити потписан и са Архивом Српске православне цркве, а намјера је, како је објаснио, да се дефинишу основе за заједничку организацију и реализацију пројеката и програма из области културе памћења и научно-истраживачке дјелатности.

Он је навео да је Републички центар у посједу преписа 232 извјештаја свештеника који су током Другог свјетског рата протјерани из БиХ на подручје окупационе зоне Србија.

Којић је подсјетио да су свештеници били обавезни да надлежним црквеним властима поднесу извјештаје о околностима под којима су морали напустити повјерене парохије.

- У Архиву СПЦ налазе се оригинали ових докумената, као и извјештаји свештеника протјераних из данашње Хрватске. Након потписивања протокола, бићемо у прилици да прегледамо оригинале извјештаја, критички их обрадимо и објавимо. Документи имају изузетну изворну вриједност за период првих мјесеци постојања НДХ - појаснио је Којић.

Удружења грађана "Завештање" је током рада на истоименом документарном филму редитеља Ивана Јовића од 2013-2015. године снимило исказе 94 преживјела логораша јасеновачког комплекса логора смрти и других логора у НДХ у трајању од око 450 часова.