latinica  ћирилица
26/09/2022 |  16:14 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

Миљевина: Споменик за 104 погинула борца и цивила (ВИДЕО)

У Миљевини код Фоче подигнут је споменик за 104 борца Седмог миљевинског батаљона Фочанске бригаде и 40 цивила погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату.
Споменик у Миљевини - Фото: РТРС
Споменик у МиљевиниФото: РТРС

Надалеко су познати по храбрости и одбрамбеним успјесима, тако да се и данас истиче да су били чувари "капије источне Херцеговине" и бедема Републике Српске.

Споменик у центру Миљевине свједочанство је на славне борце Војске Републике Српске, који су се бранећи вијековна огњишта, окружени непријатељем, одазивали на сваки позив.

Уклесана су и имена 40 цивла, међу њима и осмогодишњег Петра Тодоровића из села Колун и 16 цивила из Пољица, које су на кућном прагу убили припадници тзв. Армије БиХ.

Миљевински батаљон на почетку рата имао је више од 500 војника који су бранили Српску на херцеговачком ратишту, линијама одбране у Олову, Чајничу, Калиновику, Трнову. Не штедећи животе, сваки трећи је погинуо за Републику Српску.

Изградњу споменика помогли су Општина Фоча, Министарство борачко-инвалидске заштите, сусједне општине, установе, предузећа и појединци из цијеле Републике Српске.