latinica  ћирилица
26/09/2022 |  17:04 ⇒ 17:06 | Аутор: sputniknews.com

Орбанов нови потез: Мађарска ће прва питати народ о санкцијама Русији

Мађарска је данас јача него икад од пада комунистичког режима, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан у говору пред парламентом на почетка јесењег засједања и додао да ће влада питати грађане да се изјасне о санкцијама Русији.
Виктор Орбан (фото: EPA-EFE / ZOLTAN MATHE HUNGARY OUT) -
Виктор Орбан (фото: EPA-EFE / ZOLTAN MATHE HUNGARY OUT)

Иако су санкције нанијеле штету земљи влада би можда успејла да обезбиједи да Мађарска изађе из кризе још јача, поручио је Орбан, преноси агенција МТИ.

Он је, међутим, најавио да ће влада Мађарска бити прва која ће питати свој народ да се изјасни о санкцијама уведеним Руској Федерацији као одговор на рсуко у Украјини.

- ЕУ често оптужује Мађарску да крши европске вриједности, али највиша европска вриједност је демократија. О санкцијама су одлучивале бриселске бирократе и европска елита. Оне нису усвојене у демократском процесу. Од грађана европских земаља није затражено мишљење, иако они плаћају цијену санкција - рекао је Орбан.

Најавио је да влада Мађарске покреће тзв. националне консултације, јавно истраживање које би требало да допринесе да се процјени мишљење грађана о санкцијама и да се види да ли ће подржати нове санкције.

Он је упозорио да ће Европа најгоре проћи уколико се ситуација не промијени.

- Европљани су постали сиромашнији, санкције нису успјеле да баце Русију на колена, а што је најгоре, крај сукоба није на видику - рекао је Орбан и оцијенио да је сукоб у Украјини, који је у старту био "локални сукоб" између Русије и Украјине, због санкција Запада постао "глобални економски рат" који пријети да уруши европску и глобалну економију.

Орбан је предочио да је све већи број земаља које постају жртве сукоба у Украјини.

- Пред нама је локални оружани сукоб и глобални економски рат. Док САД и ЕУ снабдијевају Украјину оружјем и новцем, руске резерве материјалних средстава и људства су бескрајне - укзао је Орбан.

Он је рекао да се може очекивати да ће се сукоб у сусједству Мађарске наставити и ове и сљедеће године.