latinica  ћирилица
26/09/2022 |  18:08 ⇒ 18:41 | Аутор: РТРС

У Власеници откривен споменик за 264 српска борца

У Власеници је данас свечано откривен централни споменик за 264 српска борца и отворен уређени градски трг који је посвећен њима у част.
Откривен споменик палим српским борцима I, II и Отаџбинског рата - Фото: РТРС
Откривен споменик палим српским борцима I, II и Отаџбинског ратаФото: РТРС

Споменик висок 11 метара за који је идејно рјешење урадио Пројектни студио "Мотика" открили су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Радован Вишковић и начелник општине Мирослав Краљевић.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Вијенце код спомен-обиљежја потом су положили предсједик Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић и министар унутрашњих послова Драган Лукач.

Краљевић је уручио Грб општине Власеница министру финансија Републике Српске Зори Видовић, министру унутрашњих послова Српске Драгану Лукачу и архитекти Новици Мотики, те плакету за допринос уређењу Трга српских бораца Сави Филиповићу.

Споменик је подигнут у знак сјећања на укупно 264 борца, од којих 98 из општина у окружењу чије породице живе у Власеници, 136 погинулих бораца Војске Републике Српске из ове општине, 15 бораца из Дервенте који су пали на власеничком подручју и 15 цивилних жртава.

Споменик је изливен у ливници Јанковић у Смедереву. Аутор изгледа споменика је вајар Владимир Мукаетов из Сјеверне Македоније.