latinica  ћирилица
26/09/2022 |  18:50 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Јелена Тривић стипендиста њемачке организације иза које стоји странка Кристијана Шмита (ВИДЕО)

Изјава Кристијана Шмита да се састајао са органима у Републици Српској невјешт је покушај прања биографије Јелене Тривић која се са Шмитом састала јавно, изјавио је бивиши предсједник Народне скупштине Драган Калинић.
Кристијан Шмит и Јелена Тривић (фото: ПДП) -
Кристијан Шмит и Јелена Тривић (фото: ПДП)

Истиче да је Тривићева фаворит моћних невладиних организација из Њемачке. Једна од њих је, каже, и њемачка Фондација "Конрад Аденауер", иза које стоји ЦДУ, странка блиска Кристијану Шмиту.

Тачно седам дана пред изборе Кристијан Шмит излази са тврдњом да наводно комуницира са органима у Српској. Оваквом изјавом, у завршници кампање, Шмит покушава да оправда и одбрани Јелену Тривић која се са њим састала јавно, тврди Драган Калинић, бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске.

- Све у свему, ово је био Шмитов невјешти покушај прања академске биографије Јелене Тривић из које је видљиво да је она одавно фаворит моћних невладиних организација из Њемачке, чија је улога овдје у Републици Српској спорна још од Дејтона па уосталом и једног броја њемачких политичара - каже Калинић.

Веза Јелене Тривић и њемачке организације сеже у 2005. годину када је Тривићева била стипендиста фондације "Конрад Аденауер".

У њеној званичној биографији на сајту Економског факултета наведено је и да је у три циклуса била члан Комисије за избор стипендиста, са сједиштем у Сарајеву. Прије 11 година, у организацији њемачке фондације посјетила је Бундестаг и присуствовала годишњем конгресу ЦДУ, на којем је говорила и Ангела Меркел.

Учествовала је и у семинарима Фондације иза које стоји странка Кристијана Шмита. Аналитичари тврде да на овај начин стране службе траже подобне политичаре који спроводе глобалистичку политику.

- Само у овој години издвојено је на десетине милиона марака за пропаганду наводних демократких принципа у БиХ - истиче аналитичар Обрад Кесић.

Циљ оваквих организација је развијање институција БиХ и умањивање капацитета Републике Српске, тврди Сташа Кошарац, члан Предсједништва СНСД. За то, тврди, траже подобне политичаре.

- Они су у Јелени Тривић нашли не само стипендисту него и партнера да прихвати све оне политичке ставове који су важни за Конрад Аденауер као глобалистичку организацију и да на тај начин имају свог човјека који би промовисао политике и радио на имплементацији таквих политика. Те политике нису политике српског народа - наводи Кошарац.

Оснивач њемачке Фондације је ЦДУ, под чијим покровитељством дјелује и Шмитова Хришћанско-социјална унија. И Шмит је, као и Тривићева стипендиста Фондације, а управо су наведене двије партије у Бундестагу подржале Резолуцију којом се укида конститутивност народа у БиХ и Република Српска.

Народна скупштина одбацила је њемачку Резолуцију, али је изостала подршка Тривићеве, ПДП-а и СДС-а. Управо ова њемачка организација у БиХ тијесно сарађује са ПДП-ом, СДС-ом и СДА.

- Онда им је било врло важно да се разбије јединство међу политичким странкама у Републици Српској и нажалост нашли су партнере за то. Највидљивији начин како су то урадили јесте да се прихвати и да се да легитимитет господину Шмиту. Они политички представници политичких странака из Републике Српске који су се видјели са њим дали сулегитимитет човјеку којег званично Република Српска не признаје зато што га званично не признаје ни Савјет безбједности - додаје Кесић.

О тијесним везама ПДП-а и СДС-а са Фондацијом свједоче и састанци директора сарајевске канцеларије Свена Петкеа и Барбаре Рихштајн, такође чланова ЦДУ. Са Тривићевом и Шаровићем састали су се непосредно пред почетак предизборне кампање.

Посредством Фондације Шаровић се састао и са чланом Бундестага Кристофом Плосом. Осим блискости са СДА, СДС-ом и ПДП-ом Петке је близак и са Шмитом а на састанке доводи и стипендисте њемачке организације.

Управо је Фондација Конрад Аденауер веза између Јелене Тривић и Кристијана Шмита. А да би се скренула пажња са сарадње опозиције и њемачких организација, како тврди Сташа Кошарац, пласирана је фотографија наводног састанка Додика са Шмитом, иако фотографија датира од прије шест година када је Шмит у БиХ боравио у својству савезног министра за пољопривреду.

- Још једном желим да апострофирам потребу западних земаља, глобалистичких организација, да од Милорада Додик направе мету у политичком смислу - наглашава Кошарац.

Оснивач Фондације Конрад Аденауер Бруно Хек, бивши је оперативац америчке обавјештајне агенције. У Источној Њемачкој био је задужен за психолошки рат, пропаганду и мијењање свијести становништва.

- Треба знати да је БНД једна од најмоћнијих обавјештајних служби у свијету и она је поред осталог и путем невладиних организација успјела да инсталира за Запад многе пожељне лидере на западном Балкану. Али што рече један наш уважени владика: "Нека се народ чува оних политичара који су омиљени западним странцима, јер се годинама показује да они не желе ништа добро Републици Српској" - закључује Калинић.

Стипендисти фондације активни су и у региону. Један од представника опозиције у Србији, Саво Манојловић, организовао је протесте и блокаде против власти и Александра Вучића.

И он је као и Јелена Тривић био финасиран од исте њемачке организације иза које стоји странка Кристијана Шмита.