latinica  ћирилица
26/09/2022 |  19:21 ⇒ 22:21 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Заједничка реализација великих пројеката

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да Српска и Србија реализују велике инфраструктурне пројекте и да се подразумијевају братске, емотивне и сваке друге везе.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Наравно да је важан и Споразум /о специјалним паралелним везама/ који нас везује на посебан начин и даје правни основ и димензију за сарадњу Српске и Србије. Међутим, наша сарадња излази изван оквира правног споразума - рекла је новинарима Цвијановић.

Она је истакла да је поносна што је у оквиру генерације садашњих политичара дала допринос сарадњи Републике Српске и Србије.

- У предсједнику Србије Александру Вучићу, премијеру Ани Брнабић и свим званичницима, министрима и директорима имамо добре сараднике. Сви они помогли су да сарадња буде садржајна - додала је Цвијановић.

Она је подсјетила да Република Српска и Србија заједнички граде преосталу дионицу ауто-пута од Бањалуке до Београда.

- Наш ангажман се односи и на изградњу стратешких пројеката као што су у области енергетике "Бук бијела" и саобраћаја аеродром Требиње. У претходном периоду смо успоставили чврсту и јаку везу преко моста "Братољуб" гдје је Србија урадила велики посао и финансирала већи дио његове изградње - каже Цвијановић.

Она је навела да је Република Српска опредијељена да сарађује са Србијом и да се постепено формира јединствен економски простор.

- Већ смо на добром путу и захвална сам Србији што наше грађане третира као своје држављане. У наредном периоду предстоји активност коју ће нашу интеграцију додатно ојачати - рекла је Цвијановић.

Руководства Републике Српске и Србије потписала су у Бањалуци на данашњи дан 2006. године, на основу Дејтонског мировног споразума, Споразум о успостављању специјалних паралелних веза.

Споразум су потписали тадашњи предсједници Републике Српске и Србије Драган Чавић и Борис Тадић, те премијери Милорад Додик и Војислав Коштуница