latinica  ћирилица
26/09/2022 |  19:27 ⇒ 19:43 | Аутор: СРНА

Позориште "Пинокио" из Београда отворило 23. Лут фест

Позориште лутака "Пинокио" из Београда је представом "Бајка о зачараној љепотици" отворило вечерас 23. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" у Источном Сарајеву, најстарији фестивал за дјецу у Републици Српској.
Лут фест - Фото: СРНА
Лут фестФото: СРНА

На свечаној церемонији отварања, директор "Лут феста" Витомир Митрић уручио је Луткарском позоришту "Пинокио" плакету "Златна анима - Радослав Лазић" за допринос развоју и афирмацији луткарске умјетности и традицију луткарства која траје пола вијека, поводом 50 година постојања.

"Пинокио" је вечерас на поклон добио и умјетничку слику насталу техником уља на платну на ликовној колонији "Бели Вук", коју организује Културни центар Источно Ново Сарајево.

Помоћница министра културе Републике Српске Тања Ђаковић рекла је на отварању да "Лут фест" већ 23 године велича позоришну умјетност у Српској, одгаја и образује младу позоришну публику.

- И то је један од озбиљних разлога што је Министарство просвјете и културе Републике Српске идентификовало Источно Сарајево као средину погодну за развој позоришне умјетности, која заслужује да ускоро добије Народно позориште - навела је Ђаковићева.

Митрић је рекао да је ово најзначајнија манифестација за дјецу коју суфинансира Министарство просвјете и културе Српске, те да је препознатљива у свјетским круговима луткарства и луткарске умјетности и да заузима посебно мјесто у културној политици Републике Српске и града Источно Сарајево.

Он је навео да мото фестивала "Дијете и сценска лутка" представља мисију коју "Лут фест" проводи 23 године путем едукације и социјализације дјеце кроз њима блиске традиционалне и нове бајке, кроз луткарске представе и са лутком са којом најлакше комуницирају.

"Бајка о зачараној љепотици", редитеља Славча Маленова, прича је намијењена дјеци предшколског и школског узраста, а порука, која је скривена у њој је веома значајна. Ова бајка може да помогне најмлађим гледаоцима да се повежу са вриједностима које су скривене дубоко у овој причи и са проблемима који их очекују у будућности.

Београдско луткарско позориште "Пинокио" данас је једино професионално позориште лутака у Београду и представља једну од најзначајнијих дјечијих културних институција Србије.

На фестивалу, који ће трајати до петка, 30. септембра, учествоваће позоришта из Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Бугарске, Естоније и Израела.

У оквиру такмичарског и пратећег програма биће реализовано 20 програма, луткарске представе, мастер клас предавања, креативне луткарске радионице и промоције књига.

Честитке и подршку раду "Форум театра", који је организатор феста, упутили су и предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман, начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, као и представник општине Источно Ново Сарајево Игор Ђокановић.

Народно позориште "Тоша Јовановић" из Зрењанина сутра ће у 10.00 часова одиграти луткарску представу "Дјечак и мјесец", а за 18.00 часова је предвиђено извођење представе Позоришта "Театрило" из Новог Сада под називом "Три бајке траже читача - Српска трилогија".

Обје представе биће игране у Културном центру Источно Ново Сарајево.

У оквиру пратећег програма за сутра су планиране двије креативне радионице "Дијете и сценска лутка" и "Импровизоване лутке".

Фестивал су финансијски подржали Министарство просвјете и културе Републике Српске, град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа и град Зворник.

Медијски спонзори су Новинска агенције Републике Српске - СРНА и Радио-телевизија Републике Српске - РТРС.