latinica  ћирилица
26/09/2022 |  20:13 ⇒ 20:30 | Аутор: СРНА

"Српска ће имати довољно енергије и ове и сљедећих зима"

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Република Српска нема проблем са струјом и да може да извезе око 36 одсто струје коју произведе те да ће вишкове договарати, прије свега, са Србијом, а, ако буде потребе, разговарати и са "својим пријатељим Мађарима".
Електрична енергија - Фото: РТРС
Електрична енергијаФото: РТРС

- Оно што је сигурно, ми ћемо имати довољно енергије и не само ове зиме, него и сљедећих - рекао је Додик за Радио-телевизију Србије.

Додик је оцијенио да је вријеме да се на регионалном нивоу окупе земље око енергетских питања.

- Мислим да Србија, Мађарска и Република Српска могу да разговарају и да оно што има вишка, да то могу да користе партнери, а тамо гдје је мањак, да други помажу. То ће морати да се уради, јер очигледно да Европа, и мало шири свијет, улазе у те проблеме потпуно неспремни, поготово Европа која нема ресурсе - рекао је Додик.

Он је истакао да чак са европског нивоа покушавају да овладају производним ресурсима електричне енергије у овом региону, кроз разне заједнице, као што је Енергетска заједница Југоисточне Европе и неке друге.

- Сад хоће да направе правила, па би вјероватно нама смањила потрошњу, а вишкове повукла себи. Наш примарни циљ је да са Србијом договарамо те ствари - рекао је Додик.

Он је указао да то што је Европска комисија обуставила финансирање изградње дионице ауто-пута Добој–Вукосавље не значи да Република Српска нема алтернативу, те поручио да ће бити обијезбијеђен новац за 40 километара тог пута.

Додик је истакао да је то насиље које се плаћа новцем ЕУ, а да је добро што у Бриселу знају да Република Српска није без алтернативе.

- У Бриселу савршено добро знају да ми преговарамо са кинеском компанијом која ће направити тај пут и можда повољније него што имамо са ЕУ. Индикативно је да Европа на тај начин то покушава да ради. Данас ми можемо да обезбиједимо тај новац и ми ћемо га обезбиједити и то ћете гледати у наредних пар мјесеци - рекао је Додик.

Он је подсјетио да је ЕУ то прогласила европским коридором и указао да то треба ЕУ.

- Они нам дају кредите, а хоће да им аплаудирамо. А кад ми нешто кажемо што им не одговара, заустављају радњу. То је ствар немоћи или нестрпљења, да не кажем бјеснила у Европи због свега овога - оцијенио је Додик.

Поводом позиције Србије, Додик истиче да је Србија отишла много даље на европском путу и да има много више европских инвестиција.

- Предсједник Србије Александар Вучић је озбиљан државник и води одмјерену политику и у интересу Србије. Ја сматрам да је та политика рационална, умјерена и одговара интересима Србије - рекао је Додик и додао да је највећи спољнополитички економски партнер Србије ЕУ и да се о томе мора водити рачуна.

Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да му је због Русије драго што је Фудбалски савез БиХ донио одлуку о утакмици са фудбалском репрезентацијом Русије, али да неће навијати за БиХ.

На питање да ли је то сад једнинствена прилика када Срби хоће да играју за БиХ, Додик је рекао да Срби не би требало да играју за БиХ, али да му у овом случају, када ниједна европска репрезентација не жели да игра фудбалску утакмицу са Русијом, дјелује коректно и фер да бар у Републици Српској покушају да се то деси.

За недавни састанак са предсједником Русије Владимиром Путином, Додик је рекао да није осјетио никакав замор код руског предсједника и да је очито да Русија има намјеру да у Украјини оствари свој циљ, осносно да руском народу обезбиједи стабилан и миран живот и право да користи свој матерњи језик и своју културу.

Додик је нагласио да Путин цијени позицију Србије и Републике Српске и приступ о питању санкција и да ће наставити да има најближе односе са Србима.

- Путин не заборавља пријатеље и сви Срби могу да рачуна на подршку - рекао је Додик и додао да му је Путин рекао неколико важних ствари, међу којима и да Русија разумије да је борба Републике Српске због неправедног приступа Запада неравноправна.

Говорећи о односима са званичницима Хрватске, са њеним предсједником Зораном Милановићем, Додик, који је српски члан Предсједништва БиХ, рекао је да је у тренутку када је Србима то одговарало искористио тренутак и стао на страну Хрвата када се руше њихова колективна права у БиХ.

- Ако рушите њихова колективна права, онда можете сутра рушити српска колективна права - појаснио је Додик и додао да је то омогућило да Хрватска бар у оном дијелу негативних конотација за Републику Српску не буде проактивна у европским и НАТО структурама.

С друге стране, додао је, свјестан је историје која је веома тешка између Срба и Хрвата, истичући српску страдалничку историју која се не може промијенити.