latinica  ћирилица
26/09/2022 |  22:07 | Аутор: СРНА

Вишковић: Синергија локалне и републичке власти темељ за реализацију добрих пројеката

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је Република Српска највећи капитал који српски народ на овим просторима има и да је синергија локалне и републичке власти темељ за реализацију добрих пројеката у локалним заједницама.
Радован Вишковић - Фото: СРНА
Радован ВишковићФото: СРНА

Вишковић је рекао да су пројекти захтјеви за пројекте које је Влада проводила стизали са терена и да сматра да начелници и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић знају шта су потребе ових грађана.

Међу пројектима који су донијели највеће бенефите свим грађанима, Вишковић је рекао да су то улагања Владе Републике Српске у Олимпијски центар "Јахорина" и да локалне заједнице у Источном Сарајеву имају користи од попуњених капацитета Јахорине.

Он је посебно истакао улагање у младе људе, у образовни систем, истичући подршку Владе у изградњи новог студенског дома, зграде Ректората Универзитета у Источном Сарајеву, Музичке академије, основне школе, вртића, позоришта, трга, споменика палим борцима, спортске дворане.

- То су пројекти свих грађана који овдје живе. То нису пројекти СНСД-а, пресједника Владе. Нова болница је понос овог дијела Републике Српске, путна инфраструктура, гасификација и сви садржаји који су рађени у овом дијелу Републике Српске - рекао је Вишковић за Радио-телевизију Источно Сарајево.

Он је нагласио да се Влада Републике Српске није лошије односила ни према другим локалним заједницама, истичући да је у Херцеговини у Невесињу уложено 30 милиона КМ за четири године, а у Требињу 100 милиона.

- Нема локалне заједнице, без обзира што критичари покшавају ублажити наше резултате причом да начелници из те опције нису подржани као што су ови. Није тачно, питајте Милована Бјелицу начелника Сокоца. Он је начелник свих грађана без обзира на политичку опцију - рекао је Вишковић.

Он је додао да су од Требиња до Новог Града настојали да пруже подршку свима, а увјерен је и да ће локлане заједнице широм Републике Српске и даље имати максималну подршку Владе.

Кад је ријеч о будућим пројектима, Вишковић је навео да у овом тренутку у енергетском сектору Српска има 1,6 милијарди уговорених пројеката, а да је још милијарда КМ у процесу преговора.

Говорећи о путној инфраструктури, премијер Српске је подсјетио да је потписан меморандум са Кинезима за израду пројекто-техничке документације и студије изводљивости за брзу саобраћајницу Бијељина-Подроманија вриједности 2,5 милијарди КМ.

О уставној позицији Републике Српске, Вишковић је рекао да је на дјелу геополитичко преслагивање читавог свијета и да ће у наредних пар година бити нови геополитички односи како у Европи тако и на западном Балкану.

Вишковић је додао да је у овом моменту за Републику Српску најважније да има синергију власти која је компактна и која је без обзира на јачину притисака способна да се на њих одупре.

- Уколико постоје било какве турбуленције и посвађана власт у Републици Српској постајемо рањиви. То значи да би требало сачувати јединство и компактност бити што јачи и чвршћи да спремно дочекамо нови дан - рекао је Вишковић и закључио да је најважније сачувати слободу.