latinica  ћирилица
26/09/2022 |  22:17 | Аутор: СРНА

Додик: Лоше пролазе они који се не супротставе

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да никада није био миљеник Запада, да се треба супротставити јер лоше пролазе они који се не супротставе.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао да није баш једноставно када се добије информација, из озбиљних извора, да га планирају киднаповати, те навео да су стигли британски специјалци на бази студентске сарадње који снимају, прате.

Важно је да знају да ми то знамо, да се каче на телефоне, снимају, рекао је Додик за Хепи телевизију.

Додик је истакао да су сви они који са стране дођу у БиХ "лажови", да Британци стоје иза свега, да су разбили Европу, која је изгубила своје европске вриједности.

- Њихове елите су изгубљене, Европа нема човјека који се може наметнути као европски лидер у наредних 10 година - сматра Додик.

Додик је рекао да је у вријеме када је 1998. године први пут изабран за предсједника Владе покушао да промијени наративе о Србима и да су странци са њим жељели да разговарају, али када су дошли до арбитражне одлуке о Брчком очекивали су да ће имати мањи отпор.

Знали су, каже, да је он непоправљив, те су учинили све да Младен Иванић буде предсједник Владе, а да он оде у опозицију.

- Толико о томе да сам био миљеник Запада - рекао је Додик за Хепи телевизију.

Он је истакао како је политичка борба за Републику Српску тешка, да је концепција којој се одупире прича о грађанском уређењу БиХ, која се умотава, покушаји да се разбије српски идентитет.

- Спрега Запада и муслиманског, бошњачког, оквира у којем себе стално представљају жртвом, јесте у наративу о лажи о 300.000 убијених муслимана - рекао је Додик и подсјетио да су муслимани, њихови институти, утврдили да је у БиХ страдало око 90.000, од тога 30.000 Срба.

Говорећи о послијератним временима, Додик је подсјетио да су странци 4,1 милијарду долара дали муслиманима, а Србима ништа, тек је 2005. године почела повлачити кредитна средства.

Додик је рекао да се једнако бори и за Српску и за Србију, које показују достојанство и када је ријеч о Русији.

- Срби ће сада добити све, нисмо у позицији да нешто добијемо - истакао је Додик.

Он је додао и да никада не могу да забораве да је Русија уложила вето да се Срби прогласе геноцидним народом, иако странци траже да се уведу санкције Русији.

Додик је напоменуо да су сви макроекономски показатељи указују да је у Српској боље него у Федерацији БиХ, да су плате веће, те да им смета јака Република Српска.

- Имамо сада озбиљну развојну прилику, коју нећу напустити. Разлика цијене струје на Западу и коју ми имамо натјераће њихове индустријалце, имајући у виду са многи неће издржати, па смо сконтали да изађемо са једном понудом да свако онај ко запосли више од 100 људи добиће од нас струју по 80 евра наредних пет година - рекао је Додик.