latinica  ћирилица
26/09/2022 |  22:20 ⇒ 22:36 | Аутор: СРНА

Вишковић: Издвојено више од 110 милиона КМ за разне категорије становништва

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је из буџета Српске у посљедња два мјесеца издвојено више од 110 милиона КМ за једнократну помоћ демобилисаним борцима, пензионерима, младима, незапосленој дјеци погинулих бораца, породицама са четворо и више дјеце, породицама погинулих бораца.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- То је можда мали новац за велике економије, за Републику Српску то је огроман новац - рекао је Вишковић за РТВ Источно Сарајево.

Говорећи о раду Владе Републике Српске у тешким временима, премијер је навео да су више пута повећане плате, пензије и друга давања, те истакао да је њихов раст већи од процента инфлације.

Вишковић је рекао да је Влада Српске настојала да санира инфлаторни удар, те изразио задовољство што ниједног момента роба у тржним центрима није недостајала.

Он је истакао да Република Српска има довољне количине и хране и енергената, те додао да нема повећања цијена електричне енергије, ни за привреду, ни за домаћинства, као и да грађани Српске струју у будућности никада неће плаћати више него што је у Федерацији БиХ.

Вишковић је навео да Република Српска данас има највећи број запослених од како се тај податак мјери и просјечну плату од 1.160 КМ, те додао да је већ више од двије године већа него у ФБиХ, а истакао је и да Република Српска није презадужена, као што се говори.

Он је подсјетио да су послодавци у Републици Српској издвојили више од 450 милиона КМ за повећање плата радницима, те нагласио да ће сваке сљедеће године реалном сектору остати више од 330 милиона КМ и то на основу одлука које је до сада донијела Влада Републике Српске.

Вишковић је навео да Влада Републике Српске већ двије године доноси одлуке о ограничавању марже, појаснивши да је то једини механизам који има, а провјере да ли се поштују су вршене посредством Инспектората Републике.