latinica  ћирилица
26/09/2022 |  22:29 ⇒ 27/09/2022 | 08:01 | Аутор: РТРС

Други угао: Одлуке Уставног суда имају најмање везе са правом (ВИДЕО)

Нови закон о непокретној имовини који би Влада Републике Српске требало ускоро да упути у Народну скупштину, одговор је на неуставну Одлуку Уставног суда БиХ, каже српски члан Предсједништва Милорад Додик. Витомир Поповић, професор Правног факултета изјавио је да одлуке Уставног суда имају најмање везе са правом, и углавном је ријеч о политичким одлукама које нису засноване на Уставу БиХ, а ни на Дејтонском мировном споразуму.
Поповић и Лукић гости емисије Други угао - Фото: РТРС
Поповић и Лукић гости емисије Други угаоФото: РТРС

Сагласан је и Радомир Лукић, професор правног факултета у Источном Сарајеву. Каже рационално се на одлуку Уставног суда не може одговорити, јер се нема са ким разговарати.

- Један начин је да се ми на то необазиремо и да наставимо са примјенама овог закона. Нећу говорити о могућим исходима али то је борба, други начин је да наставимо са досадашњом игром а то је да опет изнова и изнова доносимо нови Закон - истакао је Лукић, гостујући у емисији Други угао.

Поповић истиче да се из Сарајава покушава доћи на позицију да се елиминише оно што данас предстваља Републику Српску.

- И наравно покушава се елиминисати она из политичког јавног и сваког другог живота. Ако јој узмете имовину ако јој узмете шуме ако јој узмете воде, шуме и све остало онда се поставља питање шта од ње остаје, а ништа од тога није предвиђено ни Дејтонским мировним споразумом и најмање Уставом БиХ. Јер је чак што више и речено све оно сто није предвиђено овим Уставом дакле остаје у надлежности ентитета Републике Српске и Федерације - навео је Поповић.

Погледајте комплетну емисију Друго угао.