latinica  ћирилица
27/09/2022 |  08:05 ⇒ 12:54 | Аутор: РТРС

Врањеш: Опозиција нема аргументе против Додика; За чије интересе раде Шаровић и Тривићева? (ВИДЕО)

Опозиција нема аргументе против Милорада Додика, тврди амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш, након оптужби опозиције да Додик ради за хрватске интересе.
Александар Врањеш - Фото: РТРС
Александар ВрањешФото: РТРС

- Рекао бих да је то једна потпуна замјена теза. Данас имамо сутуацију да се у вријеме кампање заоштрила реторика на максималан ниво, али в и да се Мирко Шаровић и Јелена Тривић ниједним путем нису огласили у овој кампањи, нити су рекли једну једину ријеч за рецимо посљедњу одлуку Уставног суда БиХ којима се отима имовина Српске, нису рекли ништа за наметања од стране високих представника, нису рекли ништа о антисрпској декларацији Бундестага, нису ништа рекли и нисмо чули да је иједна критика отишла у правцу бошњачког унитаризма и хегемонизма. Нисмо чули у кампањи да су иједну ријеч на ту тему рекли - истакао је Врањеш.

Сматра да се онда створи једна замјена теза.

- Њихови финансијери са Запада Милорада Додика означавају као некога српског националисту, као човјека којег треба санкционисати у западним земљама зато што Републику Српску назива државом. Ти финансијери, који финансирају опозицију у Српској тако означавају Додика, а онда опозицију, свјесну да ће изгубити изборе у недјељу, ухвати паника и онда за два дана покушавају да искреирају један наратив да је Додик издајник српског интереса и да је агент западних интереса и то ни мање ни више него хрватских - рекао је он.

Сматра да је то апсурдно и да се томе не треба придавати пажња.

- То је један вид приземне пропаганде који показује да је једна политичка групација изгубила компас, изгубила све могуће аргументе и сад траже најприземнији начин да облате противкандидата - сматра Врањеш.

Када је ријеч о односу и коминикацији Додика са предсједником Хрватске Зораном Милановићем или са хрватском страном у БиХ, или уопштено са хрватским функционерима, Врањеш каже да постоје историјска велика неслагања између Срба и Хрвата и да су њихове и наша истина потпуно различита.

- Али када је ријеч о очувању Дејтона, о нарушавању колективних права конститутивних народа, то је сегмент садашњости који и те како може бити одбар основ за повећавање разумијевања између Хрвата и Срба. То је управо но што Додик и чини све ово вријеме.

Сматра да је Додик успио да направи мало већи степен разумијевања када је ријеч о нарушавању колективних права конститутивних народа, када су у питања, као што је мајоризација друга два конститутивна народа, када је у питању нешто што у глобалу можемо назвати бошњачки хегемонизам.

- Данас званична Хрватска говори да је потребно сачувати Дејтон, да се потребно придржавати слова Дејтона. То је реторика коју Додик говори већ 20 година. Ми то данас чујемо из Загреба. И сада кад се та комуникација побољшала, опозиција уораво то користи као аргумент против Додика. То је апрурд који показује да једноставно нису дорасли да се бави таквим нивоом политичког дјеловања јер нису у стању. Поставља се питање ако се комуникација у регији, не само са Хрватском него и шире побољшава, онда неко треба да нам објасни да то није добро и да коминкација не би требало да постоји. То је потпуно показатељ једног политичког дилетантизма и то би требало да послужи у кампањи против Додика - додао је Врањеш.

Врањеш пита, на основу чега опозиција мисли да ријечи Милановића да треба очувати Дејтонски мировни споразум иду на штету Српске, а у исто вријеме и Тривићева и Шаровић то ниједном нису рекли у овој кампањи.

- Нисмо их чули да осуђују бошњачки хегемонизам, да су ишта довели у питање, да су рекли да се међународна заједница не смије мијешати у унутрашња питања БиХ, и да одлуке у Бих требају доносити три конситутивна народа. Јесмо чули то негдје од стране опозиције? Нисмо и то је апсурд ове ситуације  - наглашава Врањеш.

На питање кавису били ставови званичног Загреба према овим питањима у ранијем периоду, нпр, у вријеме некадашњег предсједника Хрватске Стјепана Месића, Врањеш подсјећа да је Месић пријетио да ће војно пресјећи коридор и уништити Републику Српску.

- То је био говор и став некадашњег предсједника Хрватске, и то није сметало ни Шаровићу нити Браниславу Бореновићу да касније, након његовог пензионисања, граде с њим добре односе, али им смета кад чују актуелног предсједника Милановића кад каже да је неопходно рсзговарати јер очување Дејтона нема алтернативу. Погледајте сад разлику у ставовимс два хрватска предсједника. Додик је успио да приближи ставове Срспске у Загребу - каже Врањеш.

Сматра да је Додик успио је да оповећа степен разумијевања између Српске и Хрватске и да се то мора поздравити.

 - Тај сегмент наше политичке садашњости може да буде полазна основа да се комуникација, али и међусобно разумијевање унаприједи и надограђује. Из тог разлога Додик је уложио вето када је ријеч о Пељешком мосту, али на тај начин је и испословао да Хрватска заврши свој дио пројекта моста преко Саве код Градишке и данас је мост завршен, а Хрватска тренутно гради приступни пут и нови гранични прелаз - истакао је Врањеш.

Наглашава да то није политикантство него Додиков државнички приступ у којем постепено гради бољу комуникацију са државама како у регији тако и шире.

- Додик ради за интересе Републике Српске, а они су коминакација са свима. Ми смо видјели да је Додик то успио и то је оно што највише смета опозицији. Проблем опозиције је то што ће изгубити изборе у недјеqу, зато што никако не могу да се врате у реалност, шта је то данашње вријеме и данашњи тренутак - сматра Врањеш.

Многи су питали зашто је опозиција горљиво бранила сарадњу са Њемачком, кад је у Скупштини било питање резолуције Бундестага, а напада односе са Хрватском?

- Ту су се они народски речено погубили. Видјели смо да једна веома штетна резолуција Бундестага која би требало да усмјери спољну политику Њемачке према БиХ, која је потпуно антисрпска и усмјерена против интереса Српске и српског народа. Да је опозиција просто заћутала. Нису имали ниједна комантар на ту тему. Зар је могуће да неко ко опозициони дјелује у скупштини, када се то стави на дневни ред да просто ћути, не дође, не жели да гласа, не жели јавности да искаже свој став по једном важном питању. Зар не би то треблоа да буде тема за распораву а не за тишину једне стране. То се десило и онда се полако почињу откривати интереси, интереси за финансирање, интереси са везама које имају са одређеним фонадацијама, повезница са Шмитом ког једино наша опозиција прихвата за високог представника - сматра Врањеш.

Подсјећа да је чак је и Милановић оспорио питање легитимности Шмита.

- Можда је то и засметало Тривићевој и Шаровићу али наша опозиција тио прихвата. Ту су се помијешали интереси коју имају према финасијерима и једна снажна жеља да преузму власт. Сад то треба на наки начин избалансирати и представити јавности да они у суштини дјелују у интересу свог народа, а не финансијера, а кад дође то тога да се то треба да се презетују, онда побјегну, ућуте што говори о томе да нису у стању да ураде све у шта су се увукли а ушли су у проблем коме су данас одговорни - каже Врањеш.

Пита чији су агенти и за чије интересе раде Мирко Шаровић и Јелена Тривић и за чије интересе желе да раде и данас и убудуће?

- Ми морамо то питање да отворимо, јер они претендују да воде власт, да воде Српску. Народ то примијети, грађани примијете да неко избјегава тему када је ријеч о Републици Сркој, када је ријеч о страним нападима на Републику Српску , што говори да немају не само храбрости, него и обавезу према својим финансијерима и на тај начин се покаже за чије интересе раде. За интерсе Српске очигледно не раде - сматра Врањеш.

Истиче да је Додик је познат као човјек по веома експлицитном изражавању својих ставова и да је оно што му на Западу највише замјерају је та његова ретрика.

- Нити је њему нити било коме у Републици Српској угодно слушати хрватску верзију догађаја из савремене историје са којима се апсолутно не слажемо. Али исто тако ни хрватској страни није угодно кад Додик у Јасеновцу каже да је на том мјесту почињен геноцид у којем је страдало пола милиона Срба, да је `Олуја` злочиначка акција, кад подржи српско Тужилаштво у подизању оптужнице против хрватских пилота који су побили дјецу, жене и старце на Петровачкој цести августа 1995. године или кад направи повезницу свих хрватских злочина над српским народом у 20. вијеку - указао је Врањеш.

Нагласио је да је већи је број ствари са којима не можемо да се сложимо са Хрватском, али Додик каже јасно оно што се многима не свиђа не само у Хрватској него и у Њемачкој, САД, Великохј Британији.

- Рећи да он нешто избјегава и не жели да каже то је потпуно злонамјерно - поручио је Врањеш.