latinica  ћирилица
27/09/2022 |  09:11 ⇒ 09:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Државна сахрана Абеа уз строге мјере безбједности

Јапан је увео строге мјере безбједности у престоници Токију за данашњу државну сахрану убијеног бившег премијера Шинзо Абеа.
Сахрана Шинза Абеа (Фото: EPA-EFE/Eugene Hoshiko) -
Сахрана Шинза Абеа (Фото: EPA-EFE/Eugene Hoshiko)

Државној сахрани присуствују многобројне стране званице, међу којима и премијерка Србије Ана Брнабић.

Полицијска управа спроводи највише безбједносне мере, еквивалентне онима у вријеме Олимпијских и Параолимпијских игара у Токију. 

Полиција предузима додатне мјере предострожности како би осигурала да нема "пукотина" у безбједности, с обзиром на то да је Абе упуцан упркос присуству полиције 8. јула.

Пошто ће широка подручја Метрополитен аутопута и путеви око тог мјеста бити затворени, Влада тражи од грађана да користе јавни превоз.

Полиција је постављање дуж улица, а појачани су системи за узбуну на локацијама на којима се окупља много људи и прикупљане су информација како би се предузеле мјере против евентуалног терористичког напада.

Двије локације на којима ће грађани полагати цвијеће, постављене су у парку у близини Нипон Будокан хале гдје се одржавају велики догађаји.

Државна сахрана бившег премијера коју финансира Влада почела је у 14 часова по локалном времену, а власти се суочавају са све већим критикама, јер се очекује да ће коштати око 11,6 милиона долара новца пореских обвезника, при чему се велики дио приписује трошковима безбједности.