latinica  ћирилица
27/09/2022 |  10:29 | Аутор: СРНА

Локалним заједницама упућен образац захтјева за легализацију

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске упутило је данас Савезу градова и општина, свим начелницима и градоначелницима, те предсједницима скупштина свих јединица локалне самоуправе у Српској образац захтјева за издавање рјешења којим се утврђује легалност објеката.
Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију (фото: илустрација)Фото: РТРС

Ресорни министар Сребренка Голић рекла је да је министарство овим додатно поједноставило поступак утврђивања легалности бесправно саграђених објеката, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске.

Голићева је истакла да ће се овим знатно олакшати рад водитељима поступка, што ће омогућити грађанима да брже добију рјешење о легалности својих објеката.

- Очекујемо да ће сви градови и општине одмах по добијању овог обрасца омогућити грађанима на свом подручју да поднесу захтјев и коначно ријеше свој егзистенцијални проблем - нагласила је Голићева.

Она је подсјетила да је у Народној скупштини Републике Српске и на састанку са Предсједништвом Савеза градова и општина Републике Српске указала да је Министарство креирало образац захтјева који је јединствен за све локалне заједнице.

Голићева је нагласила да је недавно усвојеним Законом о измјенама и допунама Закона о легализацији омогућен потпуно бесплатан поступак утврђивања легалности.

Она је навела да су овим законом грађани - власници објеката, који су бесправно изграђени до 31. децембра 2013. године, ослобођени прикупљања документације и различитих сагласности.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 14. септембра по хитном поступку Закон о измјенама и допунама Закона о легализацији бесправно изграђених објеката који омогућава легализацију индивидуалних стамбено-пословних објекта изграђених до 31. децембра 2013. године.

Законом је дефинисано да је ријеч о објектима чија је бруто грађевинска површина мања од 400 метара квадратних и који се налазе на дигиталним ортофото плановима Републике Српске.