latinica  ћирилица
27/09/2022 |  11:56 ⇒ 12:25 | Аутор: РТРС

Бијељина: Организована хуманитарна акција "Дан за Анђелу" (ВИДЕО)

У Бијељини је организована хуманитарна акција "Дан за Анђелу". На Тргу краља Петра Првог Карађорђевића одржан је продајни базар, а увече и концерт у Центру за културу, ради прикупљања помоћи за лијечење шеснаестогодишње Анђеле Танацковић из Угљевика.
Хуманитарна акција "Дан за Анђелу" - Фото: РТРС
Хуманитарна акција "Дан за Анђелу"Фото: РТРС

Анђели је за лијечење тешке болести у иностранству потребно око 300.000 евра.

У оквиру "Дана за Анђелу" који је организоваo вeћи броj бијељинских удружења, у Центру за културу "Семберија и на централном градском тргу, одржани су хуманитарни базар и концерт хорова, културно-умјетничких друштава и плесних клубова". Позиву да помогну одазвао се велики број грађана.

- Желим да се захвалим свима у име породице Танацковић, свима који су се одазвали свим акцијама које смо до сада одрадили - рекла је Боса Максимовић, учесница хуманитарног концерта.

Шеснаестогодишња Анђела Танацковић из Угљевика обољела је од акутне мијелоидне леукемије. Након лијечења у Београду предложена је трансплантација коштане сржи у Њемачкој чија је цијена процијењена на око 300.000 евра.

Фонд Републике Српске за лијечење дјеце у иностранству одазвао се позиву породице Танацковић за помоћ, али је важна и хуманост добрих људи.

- Помоћ Фонда Републике Српске за лијечење дјеце са ријетким обољењима у иностранству постоји. Тренутно, према информацијама које имамо од породице, одобрено је 56 дана болничког лијечења у Њемачкој. Ти трошкови фонда не покривају боравак Анђелиних родитеља у Њемачкој, не покривају лијекове које она буде у току боравка примала и не покривају трошкове донора коштане сржи - ијавила је Јелена Серафијан, предсједница Удружења "Родитељи за права дјеце", суорганизатор акције.

Удружења која су организовала Дан за Анђелу у Бијељини учестовала су раније на сличном базару у Угљевику, у организацији Удружења "Рудар", на коме је за један дан прикупљено 17.000 марака. Анђела је јуче са породицом отпутовала за Њемачку.