latinica  ћирилица
27/09/2022 |  12:52 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Лукач у Дервенти: Пуштен у рад видео-надзор са 24 камере (ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и градоначелник Дервенте Милорад Симић свечано су данас у Полицијској управи Дервента пустили у рад систем видео-надзора који се састоји од 24 постављене камере.
Дервента - Отварање видео надзора -
Дервента - Отварање видео надзора

- На подручју Дервенте постављене су 24 камере, од чега четири паметне које имају много боље могућности. Видео-надзор званично почиње да ради. Није још до краја успостављено све што је планирано - рекао је Лукач.

Истакао је да је на састанку са Симићем разговарано да се већ наредне године овај видео-надзор настави да шири, јер се показао широм Републике Српске веома корисним по питању безбједности свих наших грађана.

Видео-надзор је већ успостављен у 54 општине, а пројекат реализује МУП у сарадњи са локалним заједницама.

Лукач је истакао да видео-надзор помаже превентивно у смањењу броја извршења кривичних дјела и прекршаја у свим општинама, што до сада износи и до 50 одсто.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић изразио је задовољство што се Дервента придружује породици од 50 и више општина које су успоставиле видео-надзор.

- Помало ми је жао што то нисмо урадили и прије, али вјероватно нисмо на вријеме схватили колико то значи. Све урађено је за безбједност наших грађана, реда и нормалног живљења - рекао је Симић.

Начелник Полицијске управе Добој Слободан Радинковић рекао је да су са паметним камерама покривени сви улази у град из правца Бањалуке, Брода и Добоја.

- Новина је то да на паметним камерама постоје флеш лампе које у ноћном моду препознају таблице, те дају јасну слику возила и возача - додао је Радинковић.