latinica  ћирилица
27/09/2022 |  13:50 | Аутор: СРНА

Петковић: Забрана уласка на Космет - показатељ нервозе Приштине

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић оцијенио је да је данашња одлука приштинских власти да му забране улазак на Косово и Метохију нечувена, али и показатељ колико су нервозне, па више и не крију да крше све споразуме.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) - Фото: ТАНЈУГ
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)Фото: ТАНЈУГ

- Приштина више и не крије да крши све споразуме, она показује да не жели договоре - рекао је Петковић, уз оцјену да данашњим чином Приштине премијер самопроглашеног Косова Љабин Курти показује да не жели мир.

Он је рекао за ТВ Мост да Приштина тиме што му је забранила улазак на територију Косова и Метохије најдиректније гази споразум о званичним посјетама, те напоменуо да је свој долазак на вријеме најавио и у складу са свим процедурама.

- Јасно је да Приштина не жели нормализацију односа када мени, као главном преговарачу са стране Београда, не дозвољавају улазак на Косово и Метохију. Јасно је да Приштина не жели наставак договора са Београдом - истакао је Петковић.

Он се пита да ли је Куртију засметало што је данас планирао да посјети српског младића Немању Митровића, којег су ножем напали и повриједили Албанци.

Петковић је поручио Куртију да напад на овог младића не може да се сакрије, као ни стотине инцидената и атака који се свакодневно дешавају, на све што је српско, на имовину СПЦ.

- Да ли је Аљбин Курти мислио да ће мојом забраном уласка забранити и отварање Трга браће Милић? Па неће, Трг ће бити отворен у Косовској Митровици на велелепан начин - порчуио је Петковић, подсјетивши да су браћа Милић били близанци који су страдали као припадници Војске Југославије, борећи се за Косово и Метохију.

Петковић је рекао да је током посјете планирао и да разговара са Србима о безбједности и другим проблемима, али и поручио да неће одустати од долазака на Косово и Метохију.

Он је истакао да оваквим понашањем Курти шаље поруку да не жели да разговара већ жели тензије и покушава да изазове сукобе и доведе до дестабилизације на Косову.

- То што граде базе и врше упад са такозваним припадницима Косовских безбедносних служби, а немају права то да раде, јер крше споразум из 2013. године, све су то показатељи да Курти жели сукобе на овим просторима - навео је Петковић.

Петковић се више пута од када је на мјесту директора Канцеларије нашао на удару администрације у Приштини и ово је девета забрана уласка.