latinica  ћирилица
27/09/2022 |  13:50 | Аутор: СРНА

Међународни београдски сајам књига од 23. до 30. октобра

У Београду ће од 23. до 30. октобра бити одржан 65. Међународни сајам књига под симболичним слоганом "Повратак написаних", након двогодишње паузе због пандемије вируса корона.
Књиге - илустрација -
Књиге - илустрација

Сајамској публици ће се у осам сајамских дана представити око 400 излагача, међу којим су и издавачи из Републике Српске.

Предсједник Одбора Сајма књига Душан Ковачевић изјавио је да је "зло оличено у пандемији вируса корона, због кога сајма двије године није било, посустало, а да се сада појавила нова болест - рат", поручивши да човјек мора да сачува разум, а да је књига љековита.

- Позвао бих вас да ове године дођете по свој лек на Сајам књига. Дођите, јер се поново надвија неко невреме које је толико пута исписано у књигама. Чита ли ико и ишта од оних важних који одлучују о судбини света? - упитао је он на конференцији за новинаре којом је најављен овогодишњи сајам.

Ковачевић је позвао све да дођу на сајам парафразирајући позив из једног старог домаћег филма: "Београдски сајам књига поново ради".

Секретар у Секретаријату за културу Града Београда Наташа Михаиловић Вацић рекла је да борба за опстанак ове манифестације траје деценијама, а да ће под кровом Сајма читаоци свих генерација моћи да нађу нешто за себе.

Амбасадор Румуније у Србији Силвија Давидоју поручила је да јој је част што је њена домовина бити почасни гост овогодишње манифестације, нагласивши да је књижевност увијек повезивала људе и различите културе.

Она је навела да ће се на сајму представити 30 румунских аутора, а да ће слоган штанда бити "Књиге за пријатеље".

Уредник програма Сајма књига Сања Милић рекла је да се сви заједно радују новим књигама и најавила да ће у разним програмима учествовати 40 домаћих писаца, али и страни књижевници међу којим су Патрик Бесон, Ајфер Тунч, Ђовани Дозини и Ђорђе Матић.

У оквиру Сајма књига биће уприличене изложбе посвећене Васку Попи и Бориславу Пекићу.

"Школски дан" намијењен организованој посјети ученика, студената и наставног особља биће организован 27. октобра.

Традиционално ће бити додијељене награде и оцијењена годишња издавачка продукција у девет категорија.

Паралелно са Сајмом књига биће одржан и Сајам образовања и наставних средстава.