latinica  ћирилица
27/09/2022 |  16:38 ⇒ 20:02 | Аутор: СРНА

Извршен ваздушни медицински транспорт пацијента из Фоче у Бањалуку

Припадници Хеликоптерског сервиса Републике Српске данас су, на захтјев Универзитетске болнице из Фоче, извршили ваздушни медицински транспорт пацијента З.И. /60/ са дијагнозом тровања које је узроковало акутну исуфицијенцију дисања уз кетоацидозу, јер је ријеч о дијабетичару.
Хеликоптерски сервис Републике Српске - Фото: РТРС
Хеликоптерски сервис Републике СрпскеФото: РТРС

- Пацијент је транспортован на респиратору и биће примљен на Клинику за интензивну медицину Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци - рекао је директор Хеликоптерског сервиса Бобан Кустурић.

Кустурић је истакао да је, упркос сложеним метеоролошким условима и сложеном стању пацијента, транспорт извршен успјешно у послијеподневним часовима, што је примјер професионалног рада ваздухопловно-техничког и медицинског особља УКЦ-а Републике Српске.

- Припадницима Хеликоптерског сервиса овакви летови су подстрек и оправдање да је сваки ваздушни медицински транспорт један спасен живот и обавеза да и даље будемо на располагању свом народу за све интервенције, било да је ријеч о медицинском транспорту, гашењу пожара или помоћи становништву Републике Српске у савладавању посљедица изазваних елементарних непогодама - поручио је Кустурић за Срну.

Припадници Хеликоптерског сервиса Републике Српске данас су, заједно са тимом који чине љекар и медицински техничар, извршили 49 ваздушни медицински транспорт у овој години.