latinica  ћирилица
27/09/2022 |  17:54 | Аутор: СРНА

ЕУ: Именовања у правосуђу захтијевају примјену највиших стандарда

ЕУ очекује да се именовања у правосуђу, посебно на најважније руководеће позиције, проводе уз примјену највиших стандарда професионализма и интегритета, речено је Срни из Делегације Европске уније у БиХ поводом захтјева Подвијећа Високог судског и тужилачког савјета БиХ да се понови конкурс за избор главног тужиоца БиХ.
Делегација ЕУ у БиХ - Фото: РТРС
Делегација ЕУ у БиХФото: РТРС

Портпарол Делегације ЕУ и Канцеларије специјалног представника ЕУ у БиХ Фердинанд Кенинг рекао је да тренутно ВСТС проводи поступке именовања на више руководећих позиција у правосуђу.

У том контексту, додао је, уочили су да је надлежно тијело ВСТС-а, на основу Пословника, предложило понављање конкурса за позицију главног тужиоца БиХ, што ће бити размотрено на наредној пленарној сједници ВСТВ-а.

- Европска унија очекује да се именовања у правосуђу, посебно на најважније руководеће позиције, проводе уз примјену највиших стандарда професионализма и интегритета, прије свега процјеном подобности кандидата за одређену функцију у складу са европским стандардима - истиче Кенинг.

Под тим се, између осталог, подразумијева, нагласио је Кенинг, и обавезно узимање у обзир и правилна процјена постојања претходне дисциплинске или кривичне одговорности кандидата.

- Коначна одлука о именовању треба да буде утемељена првенствено на професионалним заслугама кандидата и њиховој способности да покажу највише моралне вриједности потребне за обављање правосудне функције - рекао је Кенинг.

Из Делегације ЕУ у БиХ рекли су да је функционална БиХ, у којој владавину права гарантују независне и стабилне институције, један је од кључних услова за приступање Унији.

- Ефикасни, правовремени и поступци именовања носилаца правосудних функција засновани на стручности, без било каквог вањског уплитања су суштински предуслови за осигурање независности правосуђа - закључио је Кенинг.