latinica  ћирилица
27/09/2022 |  18:20 | Аутор: СРНА

Руска амбасада: Хил овог пута надмашио самог себе

Амбасада Русије у Србији саопштила је да је запањена непримјереним изјавама амбасадора САД у Србији Кристофера Хила о руско-српским односима и навела да је тужно посматрати колико ниско америчка дипломатија може да падне у наметању ставова Вашингтона.
Београд - Фото: ТАНЈУГ
БеоградФото: ТАНЈУГ

Из руске амбасаде истичу да је Хил овог пута надмашио самог себе, "разуздано захтјевајући објашњења" од власти земље домаћина у вези са потписивањем плана консултација између министарстава спољних послова Русије и Србије за 2023-2024. годину, који су потписали шефови дипломатија двије државе у петак, 23. септембра, у Њујорку.

- Тужно је посматрати колико ниско америчка дипломатија може да падне да би спровела задатке наметања сувереним државама става Вашингтона о "јединству у русофобији", замјене међународног права "поретком заснованим на правилима", повољним само за САД и ширења, на основу нефер конкуренције, тржишта за америчке енергенте, који заостају за руским природним гасом у цени и квалитету - наводи се у саопштењу.

Из руске Амбасаде истичу да не сумњају како многи у Србији, која је 1999. године постала жртва америчке и НАТО агресије, овакав приступ категорички не прихватају.

Амбасада Русије у Београду наводи да ће наставити, у контакту са српским партнерима, са напорима да досљедно јача билатералну стратешку сарадњу у свим областима од заједничког интереса, укључујући дијалог између министарстава спољних послова о широкој лепези актуелних питања.

Амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил изјавио је за новинску агенцију Фонет да је Амбасада САД тражила објашњење потписивања протокола између Србије и Русије "јер је било чудно да је на крају недјеље у УН Србија потписала уговор са Русијом".

Хил је истакао да Србија има право да води своју спољну политику, али да САД имају право јасно да кажу шта мисле о одређеним одлукама.