latinica  ћирилица
27/09/2022 |  19:20 ⇒ 19:45 | Аутор: СРНА

Позориште "Театрило" извело представу "Три бајке траже читача"

Позориште "Театрило" из Новог Сада вечерас је у оквиру 23. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" у Источном Сарајеву извело представу "Три бајке траже читача–српска трилогија".
Лутфест - Фото: СРНА
ЛутфестФото: СРНА

Продуцент фестивала Александра Митрић–Штифанић рекла је Срни да представа говори о осмогодишњем Матији, који једини у разреду носи наочаре због чега му се остала дјеца ругају, па он одлучује да баци "огромне, ружне ћороскопе", али временом схвата колико му оне помажу и прихвата себе са двије лупе на очима којима свијет види јасније.

Данас су, у оквиру пратећег програма фестивала, реализоване креативне радионице под називом "Дијете и сценска лутка" и "Импровизоване лутке".

За сутра у 10.00 часова планирана је представа "Поклон воденог змаја", коју ће извести глумци позоришта "Туулевски" из Естоније, у режији Марие Серскаје, а у 18.00 часова Дјечије позориште Републике Српске из Бањалуке извешће представву "Јунак у трегерима", у режији Дубравка Торјанца.

Обје представе биће одигране у Културном центру Источно Ново Сарајево.

У оквиру пратећег програма Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта "Лут фест", сутра ће и у Културном центру Пале бити изведена представа "Три бајке траже читача", коју изводе глумци "Театрила" из Новог Сада.

Предвиђен је и наставак креативних радионица посвећених изради лутака, као и мастер клас "Креације луткарских ликова кроз музику", чији су водитељи професори из Бугарске Боњо Лунгов, који је и предсједник стручног жирија 23. "Лут феста" и његов млађи колега Константин Каракостов.

На фестивалу, који ће трајати до 30. септембра, учествоваће позоришта из Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Бугарске, Естоније и Израела.

У оквиру такмичарског и пратећег програма биће реализовано 20 програма, луткарске представе, мастер клас предавања, креативне луткарске радионице и промоције књига.

Мото фестивала је "Дијете и сценска лутка", и представља мисију коју "Лут фест" проводи 23 године, путем едукације и социјализације дјеце кроз њима блиске традиционалне и нове бајке, кроз луткарске представе и са лутком са којом најлакше комуницирају.

Фестивал су финансијски подржали Министарство просвјете и културе Републике Српске, Град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа и Град Зворник.

Медијски спонзори су Новинска агенције Републике Српске "Срна" и Радио-телевизија Републике Српске.