latinica  ћирилица
28/09/2022 |  07:17 ⇒ 07:21 | Аутор: РТРС

Истраживање мађарске фондације: Значајна предност Додика над Тривићевом

Према посљедњој анкети мађарске Фондације Сазадвег, кандидат СНСД-а за предсједника Републике Српске Милорад Додик има значајну предност у кампањи уочи општих избора који ће бити одржани у недјељу, пише мађарски лист Hungarian Conservative.
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Овај лист наводи да је на питање "ког би кандидата изабрали да су избори данас", 44,1 одсто анкетираних рекло да би гласало за Милорада Додика, док би његова противкандидаткиња Јелена Тривић добила 32,1 одсто гласова. Насупрот томе, додаје се, Радислав Јовичић би имао само 4,1 одсто.

Лист наводи да је занимљиво то да би бирачи Додику дали још већу подршку да могу бирати само између њега и Тривићеве. Према истраживању, Додик би добио 46,1 одсто, а Тривић само 35,2 одсто.

Када је ријеч о изборима за Парламент, истраживање је показало да би поменуте преференције могле да се пројектују и на страначку конкуренцију - СНСД би добио добио 41,4 одсто, а ПДП 16,5 одсто.

Мађарски лист пише да снажна подршка Додику није изненађујућа у свјетлу реултата истраживања који показују да бирачи сматрају да су његова национална опредијељеност, способност и искуство, као и његове одличне лидерске вјештине и харизма, његове главне предности. Лист додаје да је истрaживање показало да бирачи, с друге стране, Тривићевој приписују, како се наводи, неспособност и ароганцију.

Истраживање Фондације Сазадвег показало је да је 78 одсто анкетираних рекло да ће вјероватно изаћи на предстојеће изборе, док је 9,7 одсто испитаника рекло да вјероватно неће гласати.