latinica  ћирилица
28/09/2022 |  07:34 ⇒ 08:37 | Аутор: ТАНЈУГ

УН не могу да провјере да ли је у питању саботажа на гасоводу Сјеверни ток (ВИДЕО)

УН немају начина да провјере тврдње да су гасоводи Сјеверни ток 1 и Сјеверни ток 2 били предмет саботаже и надају се да ће цурење гаса бити заустављено, изјавио је на конференцији за новинаре портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик.
Цурење гаса у Балтичком мору (Фото: EPA-EFE/Danish Defence Command) -
Цурење гаса у Балтичком мору (Фото: EPA-EFE/Danish Defence Command)

- Видјели смо написе у штампи, али ми немамо начина да провјеримо те тврдње, а ни мандат за спровођење истраге. Надамо се да ће бити заустављено цурење гаса како би се обезбиједио већи проток - рекао је Дижарик, преноси ТАС С.

Данска премијерка Мете Фредериксен изјавила је да не искључује могућност да су оштећења на гасоводима система Сјеверни ток посљедица саботаже.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков такође није искључио могућност да су оштећења на гасоводима Сјеверни ток 1 и Сјеверни ток 2 настала након саботаже.

Како преноси агенција Ројтерс, Песков је рекао да је Кремљ веома забринут због ове ситуације и да захтјева хитну истрагу.

Према његовим ријечима то је "питање енергетске безбједности цијелог континента".

Њемачки безбједносни званичник, који је тражио да остане анониман због тога што се још истражује како је дошло до оштећења на гасоводима Сјеверни ток 1 и Сјеверни ток 2, потврдио је да Њемачка сумња на саботажу.

- Докази указују на насилни чин, а не на технички пробле - рекао је он, пренио је портал Блумберг.

Компанија Норд Стрим АГ саопштила је да су три приобалне линије гасоводног система Сјеверни ток претрпјеле оштећења "без преседана" у само једном дану.

Шведска: Цурење гаса посљедица експлозија, могућа саботажа

 Шведска министарка спољних послова Ан Линде потврдила је да су цурења гаса из гасовода Сјеверни ток 1 и Сјеверни ток 2 изазвана експлозијама.

- Гас који цури из Сјеверног тока 1 и 2 у ексклузивним економским зонама Шведске и Данске посљедица је детонација, вјероватно изазваних саботажом - написала је она на Твитеру у уторак, преноси ТАС С.

Она је додала да се “наставља са прикупљањем информација" и да се "не искључује ниједан узрок, актер или мотив“.

Раније су откривена три цурења на гасоводима Сјеверни ток и Сјеверни ток-2 у размаку од неколико сати.

Прво од њих откривено је на Сјеверном току 2 у близини данског острва Борнхолм. Након тога, откривена су два цурења у Сјеверном току 1.

Данска енергетска агенција извијестила је да је велика количина гаса исцурила у море.

Авионима и бродовима је наређено да се држе најмање пет наутичких миља од мјеста инцидента.

Шведски сеизмолози су касније саопштили да су у понедјељак регистровали двије експлозије дуж траса гасовода, наводи ТАС С.