latinica  ћирилица
28/09/2022 |  08:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Краљ Саудијске Арабије именовао сина за премијера

Краљ Саудијске Арабије Салман бин Абдулазиз именовао је свог сина и насљедника, принца Мохамеда бин Салмана за премијера, функцију коју традиционално обавља краљ, јавила је државна агенција СПА.
Мохамед бин Салман (Фото:EFE/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN) -
Мохамед бин Салман (Фото:EFE/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN)

Мохамед бин Салман (37) који је де факто владар Саудијске Арабије, претходно је био на мјесту министра одбране.

Према краљевском указу, у реконструкцији владе други син краља Салмана, принц Клаид именован је за министра одбране, док је још један од његових синова, принц Абдулазиз бин Салман на мјесту министра енергетике.

У указу се каже да ће краљ и даље предсједавати сједницама кабинета, преноси Ројтерс.

Принц Мухамед се наметнуо као владар Саудијске Арабије 2017. године, док је настојао да привреду земље ослободи зависности од нафте.

Дозволио је женама да возе и сузбијао моћ свештеника над друштвом, али су његове реформе донијеле и масовне обрачуне са неистомишљеницима.

Убиство новинара Џамала Кашогија у саудијском конзулату у Истанбулу 2018. године укаљало је његову репутацију и заоштрило односе краљевства са Сједињеним Државама и другим западним савезницима.

Како наводи Гардијан, критичари саудијске владе сматрају да је вријеме доношења одлуке о његовом именовању за премијера скоро сигурно повезано са тужбом у САД у вези са његовој наводној улози у том убиству.

Сљедеће недјеље истиче рок у којем америчка администрација треба да процијени да ли у случају који је покренула Кашогијева вјереница Хатиџе Ченгиз принца Мухамеда може да заштити имунитет суверена, који се обично даје свјетском лидеру, као што је премијер или краљ.