latinica  ћирилица
28/09/2022 |  09:21 ⇒ 13:54 | Аутор: РТРС

Којић: Опозиција прикупља јефтине политичке поене (ВИДЕО)

Директор Републиког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић рекао је да је опозиција почела да прикупља јефтине поене оптужујући власт у Републици Српској и Србији да мисле другачије у вези са хрватским злочином на Петровачкој цести.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Раније никада нису жељели уопште да се баве овом темом. Нису хтјели да дају једну изјаву за медије и осуде било који ратни злочин над српским народом, већ га користе само у политичке сврхе ради прибављања политичких поена. Бавим се овим послом десет година и не дозвољавам да се ова тема злоупотребљава. Институције Српске сарађују са породицама и борачком популацијом како би одређени предмети добили судски епилог - истакао је Којић у Јутарњем програму РТРС-а.

Он је нагласио да је све што је било до институција Српске у вези процесуирања одговорних за злочине над Србима урађено, а да, како каже, велики борци за процесуирање ратних злочина и за српске жртве почну о томе да причају од 2. септембра.

- Срам вас било! Злоупотребљавате то. Имам право то да кажем јер сам увијек био спреман да трпим све пријетње током свог рада. Није лако кад вам неко каже да ће одсјећи главу вашем дјетету. Зашто нису изашли тада да осуде те пријетње - упитао је Којић.

Он је рекао да је са тимом Републичког центра урађен значајан посао, наводећи да је до 2013. године потврђена оптужница за ратне злочине над Србима за 48 лица, а од тада до данас за 208 лица.