latinica  ћирилица
28/09/2022 |  09:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Дрецун: Приштина намјерно дестабилизује ситуацију

Предсједник Скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је данас да забрана посјете директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића покрајини представља ометање слободе кретања и непоштовање договора у вези са посјетама, оцјењујући да је ријеч о још једној порвокацији Приштине.
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

Према његовим ријечима, Приштина намјерно дестабилизује ситуацију, а онемогућавање Петковићеве посјете Србима на КиМ представља саставни дио тог процеса.

-Они ометају на све начине директора Канцеларије да комуницира са српским народом на КиМ и да им пружи сву неопходну помоћ без које наш народ не би могао да опстане - рекао је Дрецун за РТС.

То су, како каже, готово свакоднене провокације, које Приштина предузима према српском народу и према званичницима државе Србије, које се огледају од забрана посјета до хапшење, преко свакодневних напада и провокативних изјава до класичних војних акција на сјеверу покрајине.

Дрецун наводи да је Приштина преко бројних наоружаних војних формација у потпуности окружила сјевер.

- До сада смо имали угрожавање српског народа на сјеверу КиМ јужно од Ибра. Ту су биле базе за специјалне параполицијске јединице, али и тзв. косовске безбједносне снаге и то је била нека врста потковице - рекао је Дрецун.

Са изградњом нових база, истиче, имамо заокруживање једног војног запосједања територије.

Сматра да забрињава то што се ништа не дешава без знања земаља Квинте.