latinica  ћирилица
28/09/2022 |  09:59 | Аутор: СРНА

Српске дипломате досљедне и јединствене у заштити уставног поретка

Амбасадорка БиХ у Француској Бојана Кондић Панић рекла је да су све амбасаде и конзулати у ДКП мрежи својеврстан "лакмус папир" политичких односа у БиХ, али да су српске дипломате остале досљедне и јединствене у заштити уставног поретка.
Бојана Кондић Панић и Емануел Макрон - Фото: РТРС
Бојана Кондић Панић и Емануел МакронФото: РТРС

Панићева је напоменула да се од почетка мандата сусреће са проблемима и препрекама, од техничких до кадровских.

Она је навела да као амбасадор БиХ у Паризу нема службено возило, што представља огромну препреку у обављању редовних и свакодневних дипломатских активности.

- По преузимању дужности у Паризу упутила сам захтјев Министарству иностраних послова у Савјету министара за сагласност за израду веб странице, ради лакшег информисања грађана о процедурама и смањења притиска на конзуларно одјељење Амбасаде, коју још нисам добила - рекла је Панићева у интервјуу Срни.

Говорећи о кадровској политици Министарства иностраних послова у случају ове амбасаде, Панићева је напоменула да се стиче утисак да је она "потпуно насумична и неприлагођена" околностима и значају државе, поготово ако се има у виду да је Амбасада уједно и Стално представништво БиХ при Унеску и осталим међународним организацијама са сједиштем у Француској.

На питање да ли сматра да је ресорни министар Бисера Турковић излазила из својих овлаштења у односу према Амбасади, поготово због чињенице што је српски кадар на њеном челу, Панићева је рекла да су, као што су српски медији већ више пута информисали, у неколико наврата добијали инструкције које нису биле у складу са Дејтонским споразумом, односно Уставом.

- Истакла бих незаконито инсистирање Турковићеве на обиљежавању одређених датума око којих нема усаглашеног става сва три конститутивна народа. Затим, упућивање ноте министру спољних послова Француске у којој износи своје личне ставове као званичне ставове БиХ и на тај начин узурпира надлежности Предсједништва БиХ као јединог органа који је према Уставу задужен за вођење спољне политике - истакла је Панићева.

Упркос томе, нагласила је она, српски амбасадори и генерални конзули остали су досљедни и јединствени у својим ставовима и заштити уставног поретка у складу са демократским принципима.

"У РАЗГОВОРИМА ИНСИСТИРАМ НА ПОШТОВАЊУ ДЕЈТОНА"

Оцјењујући рад Амбасаде БиХ у Француској, Панићева је напоменула да је дужност опуномоћеног и изванредног амбасадора БиХ у Француској преузела прије девет мјесеци, а акредитивна писма предсједнику Француске Емануелу Макрону предала прије мјесец дана.

- У овом периоду сам имала бројне састанке са изабраним представницима законодавне и извршне власти у Француској, али и са Макроном, његовим првим савјетницима, министром спољних послова Француске Катрин Колона, представницима Одсјека за континенталну Европу и Балкан у Министарству за Европу и спољне послове Француске, посланицима у Народној скупштини, сенаторима и другим званичницима - навела је Панићева.

Она је истакла да је у свим разговорима инсистирала на важности поштовања Дејтонског споразума који је БиХ успоставио као заједницу два ентитета и три конститутивна народа – као јединог могућег оквира за фунционисање и постојање БиХ као сложене државне заједнице, те да је Република Српска посвећена миру, дијалогу и поштовању Устава БиХ.

- Разговори са француским званичницима били су прилика и за представљања реалније слике тренутних политичких дешавања у БиХ и преношење ставова из Републике Српске, који су се у претходних седам година у Француској слабије чули - истакла је Панићева.

Она је напоменула да је једна од првих активности које је предузела била успостављање сарадње Медицинског факултета у Бањалуци и Медицинског факултета Универзитета Парис Сацлаy. Она ради и на реализацији повезивања музичких школа и креирања могућности за представљање младих музичара у Француској.

- Иницирала сам сарадњу туристичких организација градова Сент Тропе, Сент Максима и Нице са Туристичком организацијом Републике Српске - навела је Панићева.

Она је нагласила да су у току преговори за потписивање више меморандума о сарадњи Националног института за јавну службу – ИНСП, чувене француске школе за администрацију и обуку високих званичника и Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске, као и Министарства за енергетску транзицију Француске и Министарства енергетике и рударства Републике Српске.

- У сарадњи са Француском асоцијацијом привредника припремамо привредне мисије са циљем повезивања предузећа и представљања потенцијала БиХ и Републике Српске у Француској и унапређења економске сарадње - истакла је Панићева.

У ФРАНЦУСКОЈ ОКО 120.000 СРБА

Панићева је рекла да Срба у Француској данас има око 120.000, те да се они налазе углавном у регионима Париз, Лион, Гренобл, Белфорт, Милуз, Монбелијар и Стразбур.

- Међутим, релативно мали број Срба долази из БиХ и, према неким процјенама, тај број се креће око 30.000. Окупљени су у више различитих удружења која су углавном везана за Српску православну цркву - нагласила је Панићева.

Она је напоменула да треба имати у виду да већина има двојно држављанство, српско и БиХ, и да се углавном оријентишу према Амбасади Србије у Француској.

Генерално, истакла је она, постоји спремност дијаспоре за сарадњу и инвестирање у Српску, али да би дошло до реализације већих пројеката и активности било би потребно у наредном периоду посветити већу пажњу дијаспори у Француској, што је предвиђено стратегијом Владе Српске.

Она је оцијенила да је примјетан тренд већег интересовања француских привредника за земље Балкана, па тако и БиХ.

- Недавно је МЕДЕФ организовао конференцију за Балкан на којој су француским привредницима представљене могућности и потенцијали привредне сарадње са регионом, те финансијски подстицаји за извозна улагања - навела је Панићева.