latinica  ћирилица
28/09/2022 |  11:10 ⇒ 11:10 | Аутор: СРНА

"Лут фест": Естонско позориште одиграло представу "Поклон воденог змаја"

Глумци луткарског позоришта "Тулевски" из Естоније извели су данас у Културном центру Источно Ново Сарајево представу "Поклон воденог змаја" у режији Марије Серскаје, у оквиру 23. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" .
У Источном Сарајеву представа "Поклон воденог змаја" - Фото: СРНА
У Источном Сарајеву представа "Поклон воденог змаја"Фото: СРНА

Ријеч је о древној кинеској бајци која читаоцима, али и гледаоцима поставља питање да ли су спремни да уђу у тај чудесни свијет.

Режисер ове представе поручује да ће гледаоци научити невјероватну причу о Луновом магичном репу који може чинити чуда, те сазнати о његовој јединственој способности да поприми људски облик.

У оквиру пратећег програма Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта "Лут фест", данас, трећег дана фестивала, у Културном центру Пале одиграна је и представа "Три бајке траже читача" коју изводе глумци "Театрила" из Новог Сада, која је синоћ изведена и у Источном Сарајеву.

Данас су настављене и креативне радионице посвећене изради лутака, а одржан је и Мастер клас "Креације луткарских ликова кроз музику" чији су водитељи професори из Бугарске Боњо Лунгов, који је и предсједник стручног жирија 23. "Лут феста" и његов млађи колега Константтин Каракостов.

На фестивалу, који ће трајати до 30. септембра, учествоваће позоришта из Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Бугарске, Естоније и Израела.

У оквиру такмичарског и пратећег програма биће реализовано 20 програма, луткарске представе, мастер клас предавања, креативне луткарске радионице и промоције књига.

Мото фестивала је "Дијете и сценска лутка" и представља мисију коју "Лут фест" проводи 23 године путем едукације и социјализације дјеце кроз њима блиске традиционалне и нове бајке, луткарске представе и са лутком са којом најлакше комуницирају.

Фестивал су финансијски подржали Министарство просвјете и културе Републике Српске, Град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа и Град Зворник.

Медијски спонзори су Новинска агенције Републике Српске СРНА и РТРС.