latinica  ћирилица
28/09/2022 |  11:23 ⇒ 11:24 | Аутор: СРНА

Селаковић: Београд остаје на позицији поштовања међународног права

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да ће се притисци на Србију због узавреле политичке ситуације у цијелој Европи несумњиво наставити, а да ће Београд остати досљедан својој политици и на позицији поштовања принципа међународног права, јер би све друго било противно државним и националним интересима.
Никола Селаковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Никола Селаковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Селаковић је рекао да је самопроглашено Косово конкурисало за Савјет Европе и да ће се 5. октобра разматрати о томе.

- Они су послали писмо у коме су тражили пријем. Савјет Европе је организација у којој они /Приштина/ имају већину за такве ствари и сад је питање да ли ће Савјет Европе прибјећи потпуном гажењу принципа који су уграђени у његов Статут. Питање је и да ли ће то довести до нове подјеле међу европским државама - рекао је Селаковић.

Он је појаснио да се у Савјету Европе не налази само пет чланица ЕУ које нису признале самопроглашено Косово, већ и остале државе које то нису учиниле, међу којим је и БиХ, те да је разговарао са њиховим министрима спољних послова.

- Има богами и држава које су признавачи, а које нису за то. Само је питање да ли је Савјету Европе потребна нова подјела или ће то бити један од средстава притисака на нас - рекао је Селаковић за Телевизију Хепи.

Селаковић је рекао да ће Београд наставити да ради на отпризнавању Косова, те да је важно нагласити да је Приштина та која је прва прекинула обавезу мораторијума.

Говорећи о опасности да Русији буде одузето право вета, односно да буде избачена из УН, Селаковић је рекао да је предсједник Србије Александар Вучић на то упозоравао и прије шест мјесеци.

- Знам да су ме тада звали неки моји пријатељи, професори и питали: "Како он то мисли да је могуће"? Онда дођете на Генералну скупштину УН и чујете неколико истакнутих свјетских лидера како говоре на ту тему. Мали смо ми сувише да можемо на то да утичемо. Оно што је за нас од суштинске важности је останак Русије у Савјету безбједности. То би за нас била катоастрофа, без икакве сумње. Надам се желим и вјерујем да до тога неће доћи и да што прије дође до мира - рекао је он.

Селаковић је рекао да је, на жалост у Њујорку видио, не жељу за миром већ да сви зацртавају неке ратне циљеве, али и дистанцираност земаља ван Европе од оног што се у њој дешава.

- У огромном броју држава из другог краја свијета које трпе притиске да се одреде о сукобу у Украјини се чуло: "Не. То је ваш европски рат". Поручили су да ратови у Азији и Африци никога нису интересовали, а да сада сама Европа води свој рат - рекао је он.