latinica  ћирилица
28/09/2022 |  13:39 ⇒ 14:33 | Аутор: РТРС

Јаглица: Више од 600 пољопривредника пријављено за бесповратна средства Мађарске

Директорка Фондације за одрживи развој Републике Српске Прогресус Андреа Јаглица рекла је да је више од 600 пољопривредника у Републици Српској до сада регистровало налог на интернет страници ове фондације како би се пријавило за бесповратна средства за набавку пољопривредне механизација, алата и опреме мађарске производње.
Помоћ пољопривредницима Владе Мађарске у Српској (ФОТО: уступљена фотографија) -
Помоћ пољопривредницима Владе Мађарске у Српској (ФОТО: уступљена фотографија)

- Интересовање је велико, али доста пољопривредника у Републици Српској од неких дистрибутера или из других извора добија погрешне информације о Програму и условима за добијање бесповратних средстава. Пољопривредници да знају да је ово програм без ризика за њих и да је основни предуслов да остваре право на субвенције до 70 одсто - да попуне електронску пријаву на интернет страници Фондације - истиче Јаглица.

Појашњава да нема плаћања унапријед, да ниједан пољопривредник у Републици Српској не мора да плати ниједну марку прије него што добије званично обавјештење да су му средства одобрена и прије него што потпише уговор с Фондацијом.

- Ако пољопривредник жели да уплати аванс дистрибутеру, ми се у то нећемо мијешати, али је јако важно да сваки пољопривредник у Републици Српској зна да не мора да плати ништа унапријед и да од тога неће зависити да ли ће им средства бити одобрена или не - наводи Јаглица.

Она додаје да одлуку о томе да ли ће средства бити одобрена неће донијети дистрибутери, нити било ко ко попуњава апликације, чак ни Фондација, већ ће одлучити ЦЕД, организација Владе Мађарске, на коју неће утицати ниједна интересна група.

- И зато позивамо пољопривреднике да се пријаве на Програм јер овај програм је прављен за њих и због њих, а све тачне информације могу добити од Фондације у сваком тренутку, јер ће Фондација урадити све да их заштити и помогне им да успјешно искористе Програм - истиче Јаглица.