latinica  ћирилица
28/09/2022 |  13:53 ⇒ 16:20 | Аутор: СРНА

Цицовић: Сусрет Додика са Путином потврда да Српска има јаког савезника

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић оцијенио је да недавни сусрет српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са руским предсједником Владимиром Путином представља вјетар у леђа Републици Српској и потврду Српској да има јаког савезника у свијету.
Млађен Цицовић - Фото: СРНА
Млађен ЦицовићФото: СРНА

Цицовић је рекао Срни да је то потврда да Српска има јаког савезника, како у односу на глобалне сукобе, тако и у односу на чарке и подвале у оквиру БиХ уз негативне утицаје државника из ЕУ и њиховог нелегалног високог представника.

Он је истакао да су односи Истока и Запада затегнути преко Украјине, али нико не може, ни са најмањим процентом сигурности, тврдити да се та затегнутост неће помјерати према сјеверу или према нашем југу.

- Ипак, вјерујем да су дипломатске активности Додика на Истоку и у Израелу и Мађарској и предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић на Западу давали и дају резултате - навео је Цицовић.

То, каже он, не значи да ће у оквиру БиХ престати притисци и наметања модела такозване међународне заједнице који није у складу са Дејтонским споразумом и интерсима Срба и Српске.

- Наравно, и даље вјерујем да све што се чини против Републике Српске истовремено је и против БиХ - рекао је Цицовић.

Он је истакао да неки далеки улазак БиХ у ЕУ стоји на климавим ногама, не само што се и на тобожњем монолиту саме Уније показује све дубље пукотине, већ и што ће се утицај глобалног престројавања одразити и на међуентитетске и међунационалне односе у БиХ.

- Вјерујемо, најмање на штету Републике Српске - каже Цицовић.

Он сматра да би безразложна и необјашњива блокирања из Сарајева сигурно била настављена.

- Србија и Српска би требало да наставе блиску сарадњу у свим областима, а посебно на одржавању јединственог кулутрно-просвјетног и информативног простора са истим односом према језику и писму, традицији и вјери, уз заједничке пројекте од обостране користи - рекао је Цицовић.

Цицовић је најавио за сутра у Београду одржавање трибине о теми "Глобално престројавање и избори у Српској и БиХ", коју организују редакције инфо портала "Факти" и "Све о Српској" у сарадњи са овим представништвом, а на којој ће учествовати аналитичари из Србије и Српске.

Трибина ће бити одржана у Прес-центру Удружења новинара Србије са почетком у 12.00 часова и, према Цицовићевим ријечима, она је плод одличне сарадње Представништва са редакцијама ових инфо портала.

Он је изразио увјерење да ће овај значајан тематски скуп допринијети јаснијем виђењу проблема са којим се "судара вријеме у којем живимо", те да ће грађани знати да препознају најбољу опцију за будућност Републике Српске.

Цицовић је навео да чињеница да ће на трибини учествовати Владислав Јовановић, Александар Павић, Ненад Кецмановић, Синиша Љепојевић, Предраг Ћеранић, Александар Вујовић, Александар Раковић, Бранко Павловић, Срђан Перишић и Ђуро Билбија говори да је ријеч о озбиљном скупу кадром да пружи релевантне одговоре на сва питања која ова сложена тема поставља.

Он је оцијенио да иста питања заокупљају мисли свих грађана Републике Српске, па и Србије, и да вјерује да ће овај скуп у Београду дати значајан допринос политичким виђењима и потезима у најважнијем послу овог времена, а то су - очување народа и државе рјешавањем економских и енергетских проблема, истовремено са његовањем српског језика и писма, православне вјере и традиције, што јесте кодни документ сваког појединца и цијелог српског народа.