latinica  ћирилица
28/09/2022 |  14:10 ⇒ 14:56 | Аутор: СРНА

Очувати стабилност банкарског сектора у Српској

Агенција за банкарство Републике Српске донијела је одлуку о привременим мјерама за ублажавање ризика раста каматних стопа, како би били заштићени корисници банкарских услуга, те очувана стабилности банкарског сектора у Српској.
Агенција за банкарство Републике Српске - Фото: РТРС
Агенција за банкарство Републике СрпскеФото: РТРС

Из Агенције је саопштено да доношење овог акта представља правовремени одговор на ублажавање садашњих и будућих ризика изазваних значајним растом референтних каматних стопа, растом инфлације и другим поремећајима, те њиховим очекиваним ефектима на банкарски сектор Републике Српске.

- Усљед повећаног утицаја каматног ризика, а цијенећи институционални и регулаторни оквир који не омогућава управљање инфлацијом путем каматних стопа, Агенција је сматрала потребним превентивно ублажити могуће негативне ефекте на финансијски систем, кориснике финансијских услуга и економију у Републици Српској - наглашава се у саопштењу.

Из Агенције се наглашава да ова одлука има за циљ правовремено управљање кредитним и свим другим ризицима којима су банке изложене или би могле бити у будућем периоду.

- Примјеном ове одлуке од банака се захтијева успостављање ефикасног процеса и контрола са циљем планирања, анализирања и праћења ефеката поремећаја који су везани за раст каматних стопа и друге макроекономске поремећаје - појашњавају из Агенције.

Примарни циљеви одлуке су ублажавање наглог раста камата у Републици Српској, односно заштита корисника банкарских услуга, те стабилност банкарског сектора и постизање макроекономске равнотеже, као и додатно стимулисање банака да пронађу начин задржавања камата на разумним нивоима.

Тиме би се избјегли негативни ефекти на привреду и становништво, што директно утиче на избјегавање ризика губитка банке усљед немогућности сервисирања обавеза према банци.

- Одредбе одлуке нарочито утичу на заштиту корисника финансијских услуга, а што подразумијева да банка може кориснику банкарских услуга понудити могућност модификације кредитне изложености уколико би за исте наступио статус неизмирења обавеза као директна посљедица значајног раста каматних стопа - истиче се у саопштењу.

Како се наглашава, потребно је да банке планирају адекватно управљање каматно индукованим кредитним ризиком, што подразумијева, између осталог, поређење актуелног нивоа каматних стопа у односу на нивое каматних стопа на референтни датум, пројекције раста каматних стопа и ефекте повећаног кредитног ризика.

Кроз превентивно и планско дјеловање које предвиђа ова одлука, наводи се, економски поремећаји, усљед раста каматних стопа, за банкарски сектор Републике Српске ће бити умањени, а потенцијалне дугорочне штете које би настале кроз раст учешћа неквалитетне активе ће бити минимизиране.

- С обзиром на очекиване додатне притиске економских шокова у првој половини 2023. године, Агенција ће у оквиру својих редовних активности, а у складу са досадашњом праксом, пратити ситуацију у финансијском сектору, те у складу са процјеном тренутних потреба доносити и додатне мјере у оквиру својих надлежности у сврху заштите грађана, привреде и стабилности банкарског система - наглашава се у саопштењу.