latinica  ћирилица
28/09/2022 |  15:04 ⇒ 15:07 | Аутор: СРНА

Илић: Ребалансом обезбиједити 100.000 КМ за лифт у згради Ректората

Предсједник Скупштине града Бањалука Младен Илић изјавио је данас да би ребалансом градског буџета могло да буде обезбијеђено 100.000 КМ за уградњу лифта у згради Ректората Универзитета у Бањалуци, што би било од значаја за студенте са посебним потребама.
Младен Илић - Фото: РТРС
Младен ИлићФото: РТРС

- Сматрам да би средства могли обезбиједити кроз ребалас буџета како би Универзитет могао предузети даље кораке, расписати тендер и да већ на прољеће имамо завршен пројекат - рекао је Илић новинарима након састанка са ректором и деканима факултета бањалучког Универзитета.

Он је додао је на састанку разговарано и о грантовским средствима која ће ићи директно на Универзитет, а којима би био унапријеђен студентски стандард, као и о бесплатном смјештају у студентским домовима.

Илић је истакао потребу да се студентска пракса у градској администрацији субвенционише, као и да ментори буду награђени за свој труд.

- Желимо да студенти кроз студенстку праксу науче, али и зараде, те да изађу са новим искуствима - рекао је Илић и навео да су у претходној години три студента обавила праксу у Градској управи.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин истакао је да су Универзитет и градска власт у протеклом периоду интензивно сарађивали на низу пројеката, те напоменуо да би предложена гранстовска помоћ била намјенски утрошена и од изузетне користи.

Он је додао да је у стратегији Универзитета један од основних циљева повећање практичне наставе, али да тренутно није задовољавајући број студената који су прошли праксу у административним службама града.

- Веома је добар приједлог предсједника Скупштине града да не буде искључиво волонтерски начин обављања студентеске праксе, већ да им се обезбиједи одговарајући хонорар - рекао је Гајанин.

Он је нагласио да Универзитет, ресорно министарство и град раде на томе да услови студирања и студентски стандард буду што бољи.

Гајанин је похвалио одлуку да Влада Републике Српске финансира смјештај и исхрану студената у студентским центрима у Српској.