latinica  ћирилица
28/09/2022 |  15:51 ⇒ 16:01 | Аутор: СРНА

Шеранић: Најважније да су испоштовани захтјеви радника Дома за старија лица у Приједору

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас да је најважније да су испоштовани захтјеви радника Дома за старија лица у Приједору којима је раније руководство дуговало вишемјесечна примања, порезе и доприносе и због чега су у више наврата ступали у штрајк.
Шеранић у Приједору - Фото: СРНА
Шеранић у ПриједоруФото: СРНА

- Никада није лако, уколико имате кредит, имате дијете које се спрема за школу, а нисте примили четири плате. Стварно је немогуће организовати живот и разумијем и њихове захтјеве и њихову жељу да се то разријеши јер је то апсолутно људски - рекао је Шеранић новинарима у Приједору након разговора с новим руководством ове установе.

Он је подсјетио на то да је Влада је у првом наврату издвојила око 400.000 КМ из Компензационог фонда, а Министарство потом из редовних дознака установа социјалне заштите око 340.000 КМ.

- Оно што сам ја тражио од директорице, то је да од јануара морамо имати уплаћене све порезе и доприносе и да се не смије исплаћивати плата без пореза и доприноса. Не дозвољавам пријем нових радника уколико нису плаћени сви доприноси за ту годину. Битно је да су плате реодвне, да су уплаћени порези и доприноси и сама установа ће говорити за себе - навео је Шеранић.

Он је додао да ова установа има велике могућности и за регију и за локалну заједницу.

- Треба нам једна оваква установа која, прије свега, добро послује и добро ради. Подршка Министарства и мене лично неће изостати овој установи тако да очекујем и оно што кажем својим сарадницима - будите креативни, а ја сам ту да вас подржим - поручио је Шеранић.

Према његовим ријечима, Министарство је послало Главној служби за ревизију јавног сектора допис гдје се тражи да провјере пословање Дома за старија лица у Приједору.

Вршилац дужности директора Дома за старија лица Марија Личанин захвалила је Влади и министру Шеранићу за помоћ установи која је довела до побољшања и стабилизације рада.

- Радници су испоштовани у свим захтјевима који су постављени и мислим да ћемо наставити даље у једном новом правцу и да ћемо сви бити задовољни, како министарство, радници и корисници, тако и наш град који ће имати једну установу на коју ћемо моћи бити поносни - додала је Личанин.

Предсједник Синдикалне организације Дома за старија лица Приједор Миле Танкосић захвалио је Влади и Министарству за то што су испоштовани сви захтјеви радника, а граду Приједору за једнократну помоћ од 400 КМ по раднику за рад у условима ковида.

Он је подсјетио да су захтјеви били исплата четири заостале плате, 35 превоза и дуговања према радницима који одлазе у пензију.