latinica  ћирилица
28/09/2022 |  16:21 | Аутор: СРНА

Приједлог притвора и мјера забране за осумњичене у акцијама "Сториџ" и "Инсајдер"

Тужилаштво БиХ упутиће Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за Дарија Јекића, осумњиченог у предмету "Сториџ", те приједлог за одређивање строгих мјера забране, које укључују и кућни притвор, за осумњиченог Адиса Прашовића, инспектора у полицији МУП-а Кантона Сарајево.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Приједлог за одређивање мјере притвора биће упућен након испитивања Јекића, који се предао Тужилаштву БиХ након вишемјесечног бјекства, саопштено је из овог тужилаштва.

Притвор ће бити предложен због опасности од бјекства осумњиченог, опасности да би боравком на слободи могао ометати истрагу, прикривати доказе, те вршити утицај на свједоке или саучеснике, као и поновити кривично дјело или довршити започето.

Осумњичени Јекић је под истрагом и, између осталог, се терети да је као члан организоване криминалне групе, комуницирајући путем апликације "Скај", договарао и учествовао у тешким кривичним дјелима организованог криминала, неовлаштеног међународног промета марихуане и хероина у великим количинама, као и постављању експлозивне направе на објекту на подручју Градишке.

Тужилац у предмету кодног назива "Инсајдер", након испитивања осумњиченог Прашовића, упутиће Суду БиХ приједлог за одређивање строгих мјера забране, које укључују и кућни притвор.

С обзиром да је извршење кривичног дјела задокументовано истрагом, те узевши у обзир исказ који је у присуству адвоката дао Прашовић, предложене су мјере забране како би се обезбиједило неометано провођење истраге и даљег поступка против осумњиченог.

Осумњичени је под истрагом због коруптивних кривичних дјела, кориштења полицијских овлаштења и капацитета, за незаконито достављање информација особама из криминалног миљеа, те је потребно да се удаљи из полицијских структура, за вријеме трајања истраге.

Приједлози за одређивање мјера притвора и забране, биће у законском року прослијеђени Суду БиХ, наводе из Тужилаштва.