latinica  ћирилица
28/09/2022 |  16:42 ⇒ 16:44 | Аутор: СРНА

Перишић: Референдум протекао регуларно

Референдум у Запорошкој области о прикључењу Русији протекао је регуларно уз велики одзив људи, рекао је Срни међународни посматрач из Републике Српске на овом референдуму Срђан Перишић.
Срђан Перишић - Фото: СРНА
Срђан ПеришићФото: СРНА

Перишић је истакао да грађани очекују да ће их 1. октобра Русија прихватити да уђу у састав те земље на основу резултата овог изјашњавања.

Он је рекао да специфичност овог референдума представљају мобилни тимови и мобилни аутобуси који су, из безбједносних разлога, ишли кроз дијелове градова и насеља како би омогућили грађанима да се изјасне.

Перишић је појаснио да су ови аутобуси организовани као бирачка мјеста јер је кијевски режим у раније периоду убацивао диверзантске групе које су постављале експлозиве на улицама и разним мјестима.

- Био сам Запорошкој области заједно са професором из Бањалуке Олегом Солдатом. Међународне посматраче, међу којима су посматрачи из Српске, примио је гувернер Запорошке области Евгениј Балицкиј - истакао је Перишић и додао да је синоћ био у Централној изборној комисији у Запорожју гдје су се бројали гласови.

Према његовим ријечима, на референдуму су били посматрали из, између осталих, Србије, Камеруна, Венецуеле, Никарагве, Бразила, Француске, Италије, Њемачке, Сирије, Ирака, Јужне Африке, Сјеверне Кореје, Вијетнама, те Кине.

Од 23. до 27. септембра у Доњецкој Народној Републици и Луганској Народној Републици, као и у Херсонској области и ослобођеним територијама у Запорошкој области, одржани су референдуми о присаједињењу Русији као засебним конститутивним чланицама.

Огромна већина бирача у четири области подржала је прикључење Русији, наводи ТАСС.