latinica  ћирилица
28/09/2022 |  19:21 ⇒ 19:51 | Аутор: sputniknews.com

Отворени Балкан: Потписан споразум националних театара Србије, Сјеверне Македоније и Албаније

Представници националних театара Србије, Сјеверне Македоније и Албаније данас су у Влади Србије потписали протокол о сарадњи у оквиру иницијативе Отворени Балкан.
Потписан Споразум - Театар Отворени Балкан  (Фото:НП у Београду) -
Потписан Споразум - Театар Отворени Балкан (Фото:НП у Београду)

Споразум који је инициран приликом недавног форума Отворени Балкан на Охриду, потписали су в.д. директора Народног позоришта у Београду Светислав Буле Гонцић, директор Националне опере и балета из Скопља Васо Ристов и Абигајла Воштина из Националног театра опере и балета из Тиране, док ће га накнадно потписати и представник Македонског народног театра Симона Угриновска.

- На Охриду смо изнијели идеју о могућности заједничке сарадње на културном нивоу, на нивоу размјене Тиране, Скопља и Београда и дошли на идеју да формирамо "Отворени Балкан позоришни фестивал" који би у ствари подразумијевао размјену искустава, педагога, умјетника и представа - рекао је Гонцић послије потписивања.

Документ је потписан након разговора у Београду на коме су представници националних кућа "договорили, сложили и зацртали основни пут оваквог једног фестивала", рекао је Гонцић.

- Фестивал је настао на идеји да треба отворити врата будућности, поготово младим људима и кренути у један нови концепт и свијет. Доста времена смо провели разговарајући на ту тему, а званично потписивање уговрора и формално је означило нови почетак - истакао је Гонцић.

Изразивши наду да ће фестивал "имати позитиван одраз како код публике, тако и код самих стваралаца", Гонцић је додао да у неколико наредних мјесеци предстоји припрема да се споразум практично спроведе и дође до рјешења шта ће се радити.

- "Отворени Балкан фестивал" је шанса да се зближимо и сарађујемо још више и да се помажемо као институције. Здрави, живи, 2023. године мислим да ћемо почети реализовати овај наш уговор, што смо се договорили јуче и данас - додао је Ристов.

Воштина је рекла да је "срећна због позива из Београда" јер је сигурна да "заједнички могу бити урађене велике ствари".

- Ми смо тако близу и слични смо на толико начина. Имамо неке детаље и боје који су различити, али са отвореним умом и памећу можемо достићи све што пожелимо - нагласила је Воштина.

Потписивању споразума присуствовао је помоћник за савремено стваралаштво у Министарству културе Србије Радован Јокић који је истакао да "међусобном разумијевању ништа тако добро не може да одговори као културна сарадња, а данас је култура потребнија него икад".

Јокић је пожело свим странама "успјеха, снаге и непоколебљиве намјере да у свим сегментима искористе оно што је најбоље, у потрази за новим реалностима и аутентичним, универзалним и хуманим значењима која ће нас приближити", преноси Танјуг.